Severočeské doly propustí 350 zaměstnanců, většinou v důchodovém věku

Severočeské doly propustí od ledna příštího roku 350 zaměstnanců. Jde většinou o lidi v důchodovém nebo předdůchodovém věku. Někteří z nich pracovali v hnědouhelných povrchových lomech přes třicet let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Těžba (ilustrační foto)

Těžba (ilustrační foto) | Foto: Tomáš Adamec

„Je to organizační změna, která je vynucená z ekonomických důvodů. Naše tržby jsou dominantně závislé na ceně silové elektřiny a ta postupně klesá. Nám klesly tržby na jednu třetinu a musíme na to reagovat,“ vysvětluje důvody propouštění ředitel strategie a komunikace Severočeských dolů Vladimír Budínský.

Jedním z těch, kteří od ledna budou bez práce, je Knut Mayer. Jako automechanik pracoval u Severočeských dolů 37 let.

Přehrát

00:00 / 00:00

Severočeské doly propustí 350 zaměstnanců. O důvody i dopady se zajímal reportér Jan Beneš

„Zpočátku mi to vrtalo hlavou, po nějakém měsíci jsem se s tím smířil. Teď k 1. 10. jsme dostali výpověď,“ říká.

Kolektivní smlouva zaručuje těm, kdo pracovali u Severočeských dolů déle než 25 let, výhodné odstupné. Zkrátka ale nepřijdou ani ti, kdo u společnosti pracovali kratší dobu.

„Všichni, kteří odcházejí, odcházejí za podmínek, které jsou lepší, než činí zákoník práce. To nadlepšení dělá u těch důchodových odchodů řádově tři měsíční platy navíc, tedy tři plus tři. Ti, kteří strávili v naší společnosti přes 25 let, mohou dostat ke třem platům ještě devět na celkových 12. Většinou se to pohybuje se započtením zákonných tří v celkové výši až deset platů,“ popsal výši odchodného Vladimír Budínský.

Knut Mayer souhlasí s tím, že po 37 letech ze šachty odchází se slušnou výslužkou. „Jo, já jsem spokojený. Je to spravedlivé. Já půjdu ještě teď na rok na úřad práce, protože mám ještě slabý rok do penze,“ konstatuje automechanik, který teď bude pobírat rok podporu, a peníze z odchodného tak vnímá jako přilepšení na důchod.

Úřady práce se náporu nezaměstnaných neobávají

Úřady práce v Teplicích, Mostě i Chomutově nevnímají masové propouštění Severočeských dolů nijak tragicky.

„Mosteckého úřadu práce se to moc nedotkne. Máme hlášeno, že by k nám do evidence mělo přijít deset až dvanáct osob,“ potvrdila ředitelka Úřadu práce v Mostě Pavla Zůzová.

Její kolegyně v Chomutově bude mít nových klientů ze Severočeských dolů kolem 140, drtivá většina z nich ale letos nebo v příštím roce půjde do důchodu.

„Asi 42 procent zaměstnanců by měla jít okamžitě do starobního důchodu. Moc velkou zátěží to asi nebude. Z těch 70 zbylých potencionálních uchazečů by měla jít do roka taky asi polovina do starobního důchodu,“ upřesňuje ředitelka chomutovského úřadu práce Dagmar Vlčková.

Další stovku propuštěných ze Severočeských dolů očekává Úřad práce v Teplicích. Podle ředitelky úřadu Martiny Bečvářové by ale neměli mít problém s hledáním práce.

„V produktivním věku by se to týkalo asi sedmdesáti zaměstnanců. Jedná se podle skladby profesí převážně o technické specializace. Takže si myslím, že se nám podaří většinu těchto zaměstnanců uplatnit zpět na trh práce.“

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme