Severovýchod USA se připravuje na sněhovou bouři. Postihnout má miliony lidí

50 milionů Američanů se připravuje na silnou sněhovou bouři. Živel má zasáhnout celé severovýchodní pobřeží Spojených států. Mezi nejvíce postižené oblasti by mělo patřit hlavní město Washington. Podle některých předpovědí by mohlo přes víkend napadnout až 70 centimetrů sněhu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cestující ve Washingtonu fotografuje sněžení na řece Potomac

Cestující ve Washingtonu fotografuje sněžení na řece Potomac | Zdroj: Reuters

Starostka Washingtonu Muriel Bowserová varovala všechny obyvatele města, aby sněhovou bouři nepodceňovali. Úřady se podle ní připravují na potenciálně “smrtící” živel, který by měl provázet vítr o rychlosti 80 kilometrů za hodinu a přívaly až půl metru mokrého a těžkého sněhu. Hrozí tak přerušení dodávek elektřiny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zdá se, že se předpovědi meteorologů naplňují, hlásila z Washingtonu v pátek večer zpravodajka ČRo Lenka Kabrhelová

Meteorologové předpovídají, že by mohlo jít o jednu z nejsilnějších sněhových vánic v historii města. Obyvatelé regionu by se podle starostky měli zásobit pitnou vodou a trvanlivými potravinami a vyvarovat se řízení po nesjízdných silnicích.

V hlavním městě jsou zavřené školy i federální úřady, provoz omezí radikálně hromadná doprava.

Snímek agentury NASA ukazuje mohutnost sněhové bouře | Foto: Reuters

Lidé stojí s plnými nákupními košíky ve frontě, která se vlní celým obchodem. Tohle není předvánoční sezona, ale začátek možná zasněženého víkendu, který ve Washingtonu berou velmi vážně.

Pokladní Owen potvrzuje, že nápor zákazníků je skutečně nebývalý. Celý jeho tým se za pracovní den ani na vteřinu nezastaví. A i když některé regály – hlavně s mraženou pizzou – zejí prázdnotou, obchod prý zásoby doplní a opozdilce nenechá na holičkách.

„16 vajec, salát, chleba, drobnosti k zakousnutí,“ vyjmenovává 25letý Steven Benedicto obsah svých čtyř naditých tašek.

Jak místní rodák říká, za léta strávená v regionu už je zvyklý na poprask, který dovede způsobit i lehké sněžení. Proto přípravy raději nepodceňuje.

Lidé nakupují i sněhové frézy | Foto: Reuters

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme