Sexuolog: Monogamie je spíše právní závazek než vrozená tendence

21. leden 2016

Odkud pochází a jakou úlohu má v lidském chování monogamie? Je pro člověka přirozená? Nebo nás naše geny předurčují k jiné sexuální morálce?

„V subhumánní říši je monogamie spíše výjimečná, pouze asi 3 % savců se chovají monogamně,“ uvedl v Magazínu Leonardo sexuolog Petr Weiss.

Totéž platí i pro primáty, naše geneticky nejbližší příbuzné, u kterých je monogamie také vzácná.

Podle sexuologa přibližně ze 1148 lidských společenství, která byla popsána transkulturálně nebo historicky, 82 % bylo nebo je do současné doby polygamních resp. polygynních, tedy v nich jeden muž měl nebo má více manželek.

Historicky je monogamní morálka relativně velmi mladá. „První, kdo vyhlásil závazné monogamní svazky, byl v roce 1000 rabín Geršon ben Juda, protože v té době hrozily v Německu pogromy, a on velmi správně usoudil, že je jednodušší utíkat ve dvojici než ve skupině.“

„Rabíni proto toto nařízení vyhlásili jako závazné, ovšem pouze pro evropské židy, a pouze na tisíc let, na zkoušku,“ dodal Weiss. U křesťanů byla závazná monogamie vyhlášena dokonce až na Tridentském koncilu (1545-1563).

V roce 2000, kdy „zkušební lhůta“ monogamie uplynula, zasedla v Jeruzalémě rada moudrých, aby rozhodla, zda se pokus s monogamií osvědčil nebo ne. A výsledek? Zkušební doba monogamie se prodloužila o dalších tisíc let.

„Pro nás Evropany je skutečně monogamie spíše právním závazkem než něčím, co by bylo pro člověka vrozené,“ soudí Weiss.

Stále tedy zůstává otázka, zda je normální být promiskuitní jako například šimpanz, nebo harémoví, jako jsou gorily, nebo celoživotně monogamní, jako je například netopýr.

Zatím nejadekvátnější odpověď poskytl americký evoluční psycholog David Buss, říká sexuolog.

„Ten napsal, že člověk tu kterou reprodukční strategii aktivizuje vždy v závislosti na tom, co je v té dané situaci nejúčelnější z hlediska reprodukce. Záleží tedy jen na nás, co z toho si vybereme pro svůj osobní individuální život,“ shrnul Petr Weiss.

autoři: oci ,
Spustit audio