Seznamte se: velbloud Bak z Jizerských hor

30. srpen 2012
Zblízka

Dávno pryč jsou doby, kdy byla exotická zvířata k vidění jenom v zoologických zahradách. Pokud máte dost peněz, můžete si pořídit téměř cokoli. Kupříkladu v Jizerských horách už téměř rok žije velbloud Bak. V kopcích se mu prý daří dobře. V létě mu je sice vedro, ale v zimě se cítí náramně. Jenom mu prý jeho měkká chodidla na udupaném sněhu trochu podkluzují.

Martin Häckl má v Hraběticích u Jablonce turistickou jízdárnu a v ní kromě čtrnácti koní i jednoho exotického obyvatele. „Tady máme našeho velblouda. Jmenuje se Bak, má nějakých 850 kilo. Narodil se v Čechách, ale jinak je to typ Kazachstán,“ představuje Häckl svého dvouhrbého kamaráda.

Při návštěvě reportéra Českého rozhlasu Bak očuchává mikrofon. Vstávat se mu však moc nechce. Je totiž právě po večeři.

„Měl seno a hlavně oves. Když se nedává oves, dostává kýbl chleba. Je trochu vykulený, protože jak mu pořád strkáte mikrofon k čumáku, tak si myslí, že máte něco k jídlu. A on je na jídlo úplně ulítlý,“ vysvětluje Martin Häckl.

Martin Häckl má v Hraběticích u Jablonce turistickou jízdárnu a v ní kromě čtrnácti koní i jednoho exotického obyvatele

O velbloudech se dozvěděl od kamaráda ze Dvora Králové a z internetu. „Odjakživa jsem chtěl koně a jednou se mi podařilo si je koupit. Když už jsem měl koně, tak jsem si řekl, že jednou chci mít ještě velblouda,“ popisuje, jak se zrodil nápad pořídit si toto exotické zvíře.

Poučení amatéři se o exotická zvířata dobře starají

Jak jdou dohromady hory a koráb pouště? Podle Martina Häckla dobře. „Hlavně v zimě se mě každý ptá, jestli mu není chladno. Opravdu není.V zimě má zimní srst, je dlouhá deset patnáct centimetrů. Její chlupy mají duté vlákno,“ popisuje majitel.

V liberecké zoo se o zvířenu a její pohodlí stará hlavní zoolog Luboš Melichar. Se soukromými chovateli exotických zvířat problém nemá.

„Existuje skupina poučených amatérů, kteří ta zvířata mají rádi, myslí to s nimi vážně a jsou schopni pro ně vytvořit perfektní podmínky. Proč ne. Budou vždycky narážet na určité administrativní problémy, nebudou mít úplně jednoduchý život, ale to nemáme ani my v zoologických zahradách,“ říká zoolog.

Luboš Melichar z liberecké zoo soudí, že poučení amatéři se o exotická zvířata dobře starají

Chcete velblouda? Obraťte se na veterinární správu

Kdo by chtěl například zmíněného velblouda, musel by zažádat o povolení na krajské veterinární správě. Ředitel té středočeské Zdeněk Císař upřesňuje, co by pak následovalo.

„Příslušný pracovník krajské veterinární správy provede kontrolu tam, kde byste chtěl zvíře mít. Kontroluje, jakým způsobem máte připravené podmínky, to znamená napříklD dostatečný výběh. Pak se vystavuje rozhodnutí o chovu zvířat vyžadujících zvláštní péči, má platnost tři roky,“ popisuje.

Tohle všechno Martin Häckl se svou turistickou atrakcí, dvouhrbáčem Bakem, splňuje.


Zvětšit mapu: dvouhrbý Bak žije nedaleko Liberce

autor: Pavel Polák
Spustit audio