Sídliště Kovářská se stalo pro jeho obyvatele pastí, říká antropoložka, která tam tři měsíce žila

25. červenec 2016

Sídliště Kovářská ve Varnsdorfu na Děčínsku patří k místům, kterým sociální pracovníci říkají „vyloučená lokalita“. Na tři měsíce se k tamním obyvatelům přidala taky zaměstnankyně ze státní agentury pro sociální začleňování, aby doslova „na vlastní kůži“ zjistila, jak se tam lidem žije a co za problémy nejčastěji řeší.

Hlavní problém? Předražené nájemné

Asi nejpalčivější problém většiny obyvatel na Kovářské je předražené nájemné. To potvrzuje i pracovnice agentury pro sociální začleňování antropoložka Radka Vepřková.

„Jsou tu jisté prvky neférového bydlení. U dvou majoritních majitelů platí lidé velké nájmy, třeba 13 000,“ potvrzuje Vepřková.

Čtěte také

Dva většinové majitele bytů jsme se pokoušeli kontaktovat, s novináři ale nekomunikují. Koupili tu byty od předchozích vlastníků, kteří je koupili od města.

„Ten fixní nájem je 5 000, ale nejparadoxnější je to, že platí třeba 3 000 za vodu. To nemůžou spotřebovat, a tak přijde přeplatek, který ale oni nikdy neuvidí, dodává Radka Vepřková.

Sídliště Kovářská se stalo pro jeho obyvatele pastí

Kvůli vysoké nezaměstnanosti a neúnosně vysokým nájmům se sídliště Kovářská pro lidi stane pastí, odkud není kam jít. Mít v občanském průkazu zapsanou adresu „Kovářská“ je jako mít v kartách na ruce „černého Petra“. „Nejstaršího kluka jsem sem ani nedala přihlásit, aby měl aspoň on čistou občanku,“ dodává Sylva.

„Oni se vlastně nemají jak bránit, protože nemají kam jít,“ vysvětluje antropoložka. Za více než tři měsíce, co v jednom z paneláků na Kovářské bydlela, si vyslechla spoustu příběhů. Z jejího pobytu vznikne doporučující zpráva pro město. Na jejím základě pak může město požádat o peníze ze sociálních fondů Evropské unie a začít s vyloučenou lokalitou pracovat.

Jednu z možností, jak zamezit obchodu s chudobou už nastínil i místostarosta Josef Hambálek ze sdružení ANO: Rozhodli jsme se doporučit zastupitelstvu, aby odkupovalo byty zpátky… Momentálně je tam 5 až 10 bytů.“

Nákup bytů městem a jejich pronajímání ale nemusí být řešením pro všechny. „Na to, abyste získali městský byt, musíte být bez dluhů. Každý třetí tady ale dluží na popelnicích,“ nastiňuje další problém Radka Vepřková.

Město a agentura se nad její zprávou společně sejdou na přelomu srpna a září.

autor: dap
Spustit audio