Silničáři v Ústeckém kraji finišují s opravami. Chladné počasí podle nich kvalitu oprav neovlivní

5. prosinec 2017

Silničáři finišují před koncem roku s opravami v Ústeckém kraji. Pracují například na spojnici mezi Trmicemi a Řehlovicemi na Ústecku nebo na silnici v Litochovicích na Litoměřicku. Chladné počasí podle nich kvalitu nového asfaltu neovlivní.

My jsme samozřejmě rádi za každou opravu, že to ale vyšlo do tohohle období, to se mi optimální nejeví. Mluví se o tom od června, že se ty silnice budou opravovat, tak je škoda, že se to děje až za počasí, kdy může každou chvíli začít padat sníh. Nejsem odborník, tak mám obavy, že se to může na té kvalitě projevit,“ komentoval opravy silnice mezi Trmicemi na Ústecku a Řehlovicemi tamní nezávislý starosta Josef Macháček.

Podle vedoucího krajského dobrou dopravy Jindřicha Fraňka si prý kvalitu oprav v tomto počasí správa silnic hlídá.

Podobně reagoval také ředitel Ředitelství silnic a dálnic Jan Kroupa: „Pokud se nám ty stavby posunou do těchto klimatických podmínek, tak je tam zvýšená kontrola. Není jediný důvod, proč by ty stavby neměly vydržet – ti zhotovitelé tomu naopak věnují zvýšenou pozornost, protože ví, že se dostávají do ne tak dobrých klimatických podmínek, jaké by byly třeba v létě.“

ŘSD se v kraji stará o hlavní tahy a na opravy dalo letos zhruba miliardu korun. Podobnou částku plánují dát silničáři na opravy silnic prvních tříd také v příštím roce. Ústecký kraj, který se stará o silnice druhé a třetí třídy letos prostavěl podobné peníze jako ŘSD.

„Kraj dal ze svých vlastních prostředků do investic a oprav silnic zhruba 700 milionů korun. Dalších zhruba 300 milionů dostal od státního fondu dopravní infrastruktury,“ vysvětlil Jindřich Franěk z ústeckého krajského úřadu.

Do konce letošního roku mají silničáři naplánovaných ještě několik oprav a dodělávek. Jednou z nich je i dodělání vodorovného dopravního značení na opraveném úseku tzv. teplického přivaděče. Podle Ivety Štočkové z Eurovie, která má opravu na starosti se s malováním bílých čar čeká, až přestane deštivé počasí. Potom se část silnice I/63 mezi Teplicemi a Řehlovicemi řidičům otevře.

autor: bach
Spustit audio