Silnice protínající Mostky u Kaplice se stala životu nebezpečnou

7. prosinec 2016

Lidé z Mostků u Kaplice bojují za odklonění nákladní dopravy z obce. Kaplice uzavřela jeden z přístupů do areálu, kam kamiony jezdí, a auta proto musí po úzké silnici přes obec, kudy chodí i místní obyvatelé.

„Nám vadí, že kamiony jezdí přes náves, i když existuje druhá alternativní cesta, kterou by mohly používat. Přes tu náves chodí naše děti na autobus do školy a my máme strach, že se tam prostě něco stane,“ říká autor petice Jan Opekar.

Na úzké cestě se obtížně vyhnou i větší osobní auta, natož kamiony. Denně jich tady podle Jana Opekara projedou desítky. „Dali jsme si na výjezd z areálu fotopast a bylo tam 44 průjezdů nákladních vozidel za den,“ dodává.

Město Kaplice před třemi lety odkoupilo část areálu a v současnosti tam provozuje kompostárnu. Právě u ní se nachází druhý vjezd, který je ze silnice vedoucí mimo obec. Město ale bránu uzavřelo.

„My se chováme stejným způsobem jako každý podnikatel. Zavřeli jsme si jenom svoji část, svůj dvůr. Cesta za ta léta, která pamatuji, byla vždy zahrazena, nikdy se nepoužívala a nesloužila jako hlavní příjezd do areálu,“ vysvětluje kaplický starosta Pavel Talíř.

Majitel jedné části areálu a zároveň místní obyvatel František Jokl tvrzení starosty odmítá. „Vjezd u kompostárny, to můžou potvrdit všichni občané, byl hlavní vjezd pro těžkou techniku, nákladní auta a zásobování. Naproti tomu tou bránou nahoře se jezdilo dříve pouze výjimečně, ta byla zavřená a bylo před ní parkoviště pro osobní vozy,“ říká.

Vedení kaplické radnice pracuje na zvýšení bezpečnosti míst, kudy nákladní auta projíždí. „My jsme se domluvili, že uděláme dočasně vedle silnice plochu, kudy budou moci pěší chodit, takový provizorní chodník, a zařídíme snížení rychlosti,“ uvádí starosta Pavel Talíř.

Podle Jana Opekara ale tato opatření neřeší daný problém. „Je to navezená kameninová drť na kraji silnice, kde by sice děti měly chodit, ale tady kamiony jezdí od kraje ke kraji, tak si myslíme, že tohle není řešení našeho problému,“ reaguje.

Řešení možná vyplyne ze schůzky majitelů pozemků, podnikatelů i místních obyvatel se zástupci města Kaplice, které se uskuteční 8. prosince.

Spustit audio