Silnici mezi Ostravou a Havířovem čeká modernizace. Problémový sjezd do Šumbarku se změní

6. prosinec 2017
Dobré odpoledne

Motoristé z Havířova možná přijdou o oblíbenou zkratku do městské části Šumbark. Sjezd v Ostravské ulici dnes totiž nesplňuje potřebné parametry a řidiči, kteří jedou od Ostravy, mají problémy s odbočováním přes frekventovanou dvouproudou silnici. Ředitelství silnic a dálnic, teď chystá úpravy.

„Jezdí tady i sto, sto třicet! Ráno tady jeli dva, kteří se tady honili. Je to tady nebezpečné,“ říká paní Petra.

I přes podobné zkušenosti problémový sjezd v Ostravské ulici využívá denně. „S holkou tady čekáme i pět minut, než projedou z druhé strany. Ale objíždět to až kolem nádraží se nám taky nechce. Nejlepší by bylo, kdyby se tady udělal ten kruhový objezd. Mluví o tom už hodně lidí a bylo by to ideální,“ dodává.

Že jde o kritické místo, potvrzují i statistiky policie. V poslední době u sjezdu řešili hned několik dopravních nehod, z nichž jedna byla dokonce smrtelná.

„Řidiči tam jezdí daleko rychleji a nemyslí na to, že jim tam může z vedlejší silnice kdykoliv vjet auto. A při tom hustém provozu to vozidlo, které přijíždí z vedlejší komunikace, nemá vůbec šanci dostat se na hlavní cestu ať už na výjezd na Ostravu nebo zpět do města,“ potvrzuje mluvčí karvinských policistů Zlatuše Viačková.

Mluvčí policie připomíná, že současný stav řešili i s vlastníkem komunikace, kterým je Ředitelství silnic a dálnic. Státní firma chystá modernizaci silnice I/11. Ta má vyřešit všechna kritická místa.

„V minulosti již proběhl na tomto tahu silnice I/11 velmi detailní bezpečnostní audit, který mimo jiné poukazuje na nedostatky typu nevyhovujících zádržných systémů, chybějícího oplocení, nebo nedostatečné délky a poloměry připojovacích a odbočovacích pruhů. Ale hlavně hodnotí tuto křižovatku jako zcela nevyhovující. ŘSD pracuje na přípravě podkladů, na základě kterých zažádáme o zrušení přejezdu přes dělící pás křižovatky,“ říká mluvčí ŘSD Jan Rýdl s tím, že kvůli náročným přípravám zatím termín úprav neznají.

autor: stj
Spustit audio