Silný vítr kácí stromy, přes noc má ale postupně slábnout

Silný vítr stále zaměstnává hasiče v Česku. V několika okresech na Plzeňsku, Karlovarsku a Liberecku už energetici vyhlásili kalamitní stav. Problémy jim dělají hlavně stromy, které padají na dráty vysokého napětí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sněhová kalamita v Královéhradeckém kraji

Sněhová kalamita v Královéhradeckém kraji | Foto: Martina Žahourková

Energetici řeší dlouhé výpadky proudu prakticky celý den. Bez elektřiny jsou stovky domácností. Kalamitní stav vyhlásili v okresech Domažlice, Klatovy, Tachov, Cheb, Karlovy Vary a Sokolov. Kvůli silnému větru problémy neustále přibývají.

Vítr měl například v Přimdě na Tachovsku v nárazech rychlost téměř 130 kilometrů v hodině. Na šumavském Churáňově naměřili meteorologové 112, v Plzni až 108 kilometrů.

Popadané stromy večer zkomplikovaly dopravu také v Libereckém kraji. Na čtyřech železničních tratích kvůli tomu nejezdí vlaky, uzavřeno je asi 20 úseků silnic. V Novém Oldřichově na Novoborsku vítr utrhl střechu domu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kdy se vítr zklidní, ví meteorolog Pavel Šimandl

Hasiči přes den vyjeli k téměř 180 zásahům. K večeru se vítr trochu utišil, stromy jsou ale po vichřici tak narušené, že padají neustále. Po celém kraji se zlámalo na 150 stromů.

Výpadky proudu jsou po celém kraji, ČEZ už vyhlásil kalamitní stav ve všech okresech.

V Ústeckém kraji zaznamenali hasiči už více než 150 výjezdů. Nejčastěji kvůli popadaným stromům a zajišťování větrem poničených střech. Energetici hlásí drobné výpadky proudu na Děčínsku a Litoměřicku.

Nejčastěji vyjíždějí hasiči kvůli silnému větru na Děčínsku. V samotném Děčíně zabezpečovali utrženou střechu, v dalších obcích odstraňovali vyvrácené stromy. V Litoměřicích zajišťovali poničenou střechu na jednom z hobymarketů, v Teplicích silný vítr převrátil zaparkované nákladní auto.

Střechu vítr poničil i na několika budovách na Mostecku, Ústecku a Lounsku. Ve Štětí silný vítr utrhl deset fotovoltaických panelů z obytného domu. Zatím nedošlo vinou větru k žádnému zranění.

U obce Chlumčany na Plzeňsku havaroval kvůli silnému větru kamion | Foto: ČTK

Problémy dělá vítr také v Královéhradeckém kraji. Hasiči odstraňují spadlé stromy a pomáhají zajistit poškozené střechy. Desítky poruch řeší také energetici.

„K nejpostiženějším oblastem patří Semilsko, Rychnovsko, Liberecko a Náchodsko. Poruchy se nám daří opravovat, stále se ale objevují nové,“ říká mluvčí společnosti ČEZ pro východní Čechy Šárka Beránková.

Přes den byla kvůli sněhu a větru několik hodin uzavřená dálnice D8. Pro kamiony byl neprůjezdný hraniční přechod v Harrachově. Na Vysočině řešili policisté přes 30 nehod.

Vítr zeslábne, hrozí ale bílá tma

Výstraha meteorologů před velmi silným větrem a záplavami platí pro celé území České republiky do středečních 18 hodin. Zítra už by ale vítr neměl být tak silný jako dnes.

„Co se týká větru, měl by trošku slábnout. Bude čerstvý západní 7 až 11 metrů za sekundu, s nárazy 15 až 25 metrů za sekundu,“ přiblížil meteorolog Pavel Šimandl.

„A jenom na hřebenech hor to bude ještě kolem 30 metrů za sekundu, což je asi 110 kilometrů za hodinu. Tím pádem také nutno upozornit, že na horách se budou místy vytvářet sněhové jazyky a závěje,“ dodal.

Ráno se může na některých místech objevit i náledí a řidiče může zaskočit také takzvaná bílá tma. Oteplení se dočkáme pravděpodobně až v polovině příštího týdne.

Výstraha před silným větrem | Foto: Český rozhlas

Igor Maňour, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme