Silvestrovský výšlap na Kočičák u Chomutova pokořil rekord, přišlo pět set lidí

1. leden 2018

Devátý ročník silvestrovského výšlapu na Kočičák u Chomutova zaznamenal dvě prvenství. Jednak zhruba o stovku lidí padl rekord v počtu příchozích - bylo jich 503. A novinkou akce byla soutěž o nejhezčí kamennou novoročenku.

„Je to řopík vzor 37. Objekt, který oslavil 80 let od své výstavby,“ představil cíl výšlapu Jan Šíma, člen spolku Muzeum československého opevnění Na Kočičáku.

Příznivci prvorepublikové historie a vojenství v dobových kostýmech na rozbláceném Kočičáku zahráli humornou scénu důstojnické kontroly řopíku, své scénky měli připravené skauti, všichni návštěvnici si pekli na ohni buřty a měli radost ze svátečního setkání.

Letos prvně byl s přáteli na Kočičáku také Marek Dvořák: „Nejvíc se nám asi líbilo vystoupení,“ hodnotil. Zato Kamila Vinaříková s rodinou a sousedy chodí každý rok: „Je to pro nás první pohyb po Vánocích a zároveň se nám tu hodně líbí. Jsme fanoušci historie,“ dodává s tím, že letos byla zvědavá na to, co je avizovaný „pivní pes“. Ukázalo se, že se jednalo o chleba se syrečkem a feferonkou.

Porota také po dlouhém zvažování vybrala nejhezčí PF na kameni. Vyhrála modrá, zobrazující nebe a protitankové zábrany, které na místě jsou.

Soutěž o nejhezčí kamennou novoročenku vyhrála ta, které všichni říkali „modrá“.

Členové chtějí vymyslet místo, kam budou pééfky dávat. „Aby na Kočičáku zůstaly na památku,“ uzavřel předseda spolku Muzeum československého opevnění Na Kočičáku Jiří Piramovský.

autor: hau
Spustit audio