Šimek s Chramostou hrávali za domem 'banďák'. Teď se do Benátek vrátili s poháry

V Benátkách nad Jizerou vyrůstali v jednom domě hokejista Radim Šimek a fotbalista Jan Chramosta. Společně podnikali první sportovní kroky, kdy hráli za barákem banďák, neboli hokejbal. Po letech se znovu sešli v rodném městě a představili poháry, které v uplynulé sezoně vybojovali.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radim Šimek a Jan Chramosta během autogramiády

Radim Šimek a Jan Chramosta během autogramiády | Foto: ppna.cz

„Po škole jsme přišli domů, sešli jsme se před panelákem, vyndali jsme si brány a mastili jsme tam banďák. Dřív byla ta doba, že to děti táhlo. Sešlo se nás třeba deset kluků, hráli jsme pět na pět a musím říct, že to byly docela zajímavé mače,“ vzpomíná nejlepší hráč play-off hokejové extraligy Šimek.

Zároveň se liberecký mistr zmínil o svém bývalém sousedovi Janu Chramostovi, který letos s Mladou Boleslaví vyhrál fotbalový Český pohár.

„Honza to byl talent, už ve škole výborně běhal. Bavili jsme se o něm doma s tátou. Už tenkrát hrál v Boleslavi a bylo vidět, že to někam dotáhne, což potvrdil. Šel mu florbal i ten banďák a samozřejmě měl takové ty fotbalové nešvary, že když jsme se ho lehce dotkli, tak už byl na trávě,“ vypráví Šimek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hokejista Radim Šimek a fotbalista Jan Chramosta přijeli do rodných Benátek nad Jizerou ukázat trofeje, které získali v sezóně

Na to už si ale Chramosta přesně nepamatuje. „Ale ono když do mě narazil hokejista, tak to asi bylo znát,“ bránil se Chramosta a s úsměvem se vrátil ještě do dětství. „Byli jsme dobrá parta, scházeli jsme se a hrávali jsme nejenom hokej, ani jsme se nemuseli domlouvat,“ říká.

V průběhu let už pro oba nebyl sport jen zálibou, ale stal se zároveň profesí. Šimek se z benátecké farmy probojoval do sestavy mistrovského Liberce. Na rozdíl od premiérové sezony pod Ještědem si získal respekt také v kabině Tygrů.

„Kluci už si letos ze mě dělali srandu, že před dvěma lety jsem tam seděl v koutě, neřekl ani slovo a letos už jsem si dělal srandu i z kapitána Honzy Výtiska, ale on to bral. Měli jsme výbornou partu, kolikrát si ze mě dělali teď srandu, že jsem se nějak rozmluvil,“ říká Šimek.

To z Jana Chramosty si v kabině stoprocentně srandu nikdo nedělá. Vždyť mladoboleslavské fotbalisty jeho úvodní trefa nasměrovala k vítězství v MOL Cupu. Středočeši porazili v teplickém finále Jablonec 2:0.

„Tahle sezona byla pro Boleslav hodně vydařená. Trochu smolně jsme v posledním kole přišli o třetí místo s Libercem, kdy se o tom rozhodovalo v posledním zápase, ale ten cíl, tedy čtvrté místo, jsme splnili. Bonbónkem bylo vítězství v poháru, takže si myslím, že sezona byla dobrá,“ říká Chramosta.

Přes úspěchy ale benátečtí rodáci nezapomínají na své následovníky. „Přál bych si, aby dnešní generace dětí našla takový podobný smysl života,“ uzavírá hokejový obránce Šimek.

Radim Šimek a Jan Chramosta s představiteli Benátek nad Jizerou a vyhranými trofejemi | Foto: ppna.cz

Pavel Petr, Nikola Šrámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme