Šimon Krbec o masakrech Arménů v Osmanské říši před 100 lety

23. duben 2015

100 let od vyvraždění statisíců Arménů v Osmanské říši se ve světě nadále vedou spory o to, zda šlo o genocidu.

Co víme o pronásledování a masakrech Arménů v Osmanské říši před 100 lety? Jak se v té době chovalo mezinárodní společenství? Jak armenologové vnímají aktuální debatu o tom, zda šlo o genocidu? Hostem pořadu je religionista Šimon Krbec z Evangelické teologické fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Moderuje Martina Mašková.

Mgr. Šimon Krbec je absolventem Evangelické teologické fakulty Univerzity Karlovy v Praze, kde působí na katedře religionistiky. Od roku 2012 pracuje ve Výzkumném centru archeologie zla, zabývá se strategií centra a vzdělávacími projekty. Zpracovává disertační práci věnovanou náboženským zdrojům genocidního násilí. Je také hodnotitelem výzkumných, vzdělávacích a inovačních systémů na regionální a národní úrovni.
Byl mimo jiné členem týmu pro strategickou evaluaci znalostní ekonomiky České republiky ve vztahu ke strukturálním fondům Evropské unie, hodnotil vládní kampaň ČR proti rasismu, podílel se na řadě výzkumných a hodnotících projektů týkajících se dalšího vzdělávání, rovných příležitostí a rozvoje občanské společnosti, včetně projektů Evropské komise. Kromě projektů v České republice působil též v Itálii, Maďarsku a na Slovensku.


autor: mam
Spustit audio