Šimpanzi v ostravské zoo se přestěhovali do Pavilonu evoluce

12. leden 2015

Čtyřčlenná skupina šimpanzích samic v ostravské zoologické zahradě byla v minulých dnech přestěhována do Pavilonu evoluce.

Na seznamu zvířat, kterým se v ostravské zoologické zahradě podařilo za posledních deset let vybudovat nové nadčasové chovatelské zařízení nebo významně zrekonstruovat to stávající, přibyl další druh. Po slonech indických, hulmanech posvátných, medvědech ušatých, hroších obojživelných, orlech mořských, orlosupech bradatých, supech bělohlavých, supech hnědých, kočkodanech Dianiných a mnoha dalších druzích nyní přišli na řadu i šimpanzi.

Šimpanzi doposud obývali ubikace ve starém pavilonu primátů. Jejich přesun do nového moderního chovatelského zařízení tak znamená velice pozitivní změnu podmínek pro jejich další chov. Vnitřní část Pavilonu evoluce totiž nabízí zvířatům prostory 11krát větší v porovnání se starým pavilonem. U venkovního výběhu je pak změna ještě zásadnější. Venkovní voliéra pro šimpanze nabízí prostor o velikosti 10 500 m3, což představuje téměř 40násobek staré venkovní expozice. Tyto prostory tedy umožní i chov vícečlenné skupiny, což je pro tato sociálně žijící zvířata mnohem přirozenější. Nový pavilon přinese šimpanzům zkvalitnění životních podmínek, chovatelům přehlednější a bezpečnější práci a návštěvníkům nesrovnatelně zajímavější a atraktivnější možnosti při sledování zvířat.

Přesun šimpanzů probíhal od brzkých ranních hodin a zúčastnil se jej kromě zaměstnanců zoo i odborný tým profesora Thomase Hildebrandta z Leibnizova institutu pro výzkum divokých zvířat v Berlíně. Protože jsou šimpanzi velmi nebezpečná zvířata, musela být každá ze samic před přesunem uspána narkotizační střelou a naložena do připravených transportních beden. Po převozu do Pavilonu evoluce byl u zvířat zkontrolován zdravotní stav, byl jim implantován nezaměnitelný čip a proběhlo i kontrolní vážení a měření.

Šimpanz

Ačkoli byla celá akce velmi náročná a trvala celý den, vše proběhlo bez větších komplikací a samice se již seznamují se svým novým domovem. Hope, Mája, Zira i Bambari jsou klidné a bez problémů přijímají potravu. Se zabydlováním jim pomáhá i přítomnost chovatelů, na které jsou samice zvyklé již několik let. V následujících dnech budou samicím postupně zpřístupňovány všechny ložnice v zázemí a následně i vnitřní expoziční část s umělými stromy. Jakmile budou samice dostatečně aklimatizované a zvyklé přecházet mezi jednotlivými ložnicemi a expozicí, připojí se k nim v průběhu následujících měsíců dva samci (bratři) ze Zoo La Vallee des Singes ve Francii. Tito samci byli pro ostravskou zoo doporučeni koordinátorem Evropského záchovného programu (EEP). Po ukončení karantény obou bratrů proběhne spojení se samicemi, což není jednoduchá záležitost. Teprve poté bude Pavilon evoluce zpřístupněn návštěvníkům. Návštěvníci tak budou moci šimpanze znovu pozorovat po nutné časově dopředu těžko stanovitelné přestávce.

Později se skupina (pravděpodobně v průběhu podzimu) rozroste ještě o dvě nepříbuzné chovné samice. Celkově se v Pavilonu evoluce počítá s chovem 10-15 šimpanzů. Zoo Ostrava tak bude mít největší šimpanzí skupinu v rámci Unie českých a slovenských zoologických zahrad (UCSZOO).

Pavilon evoluce - výběh pro šimpanze
autor: Zoo Ostrava
Spustit audio