Šimpanzice Bamia oslavila desáté narozeniny

23. září 2013

Dortem a medvídkem oslavila 10. narozeniny šimpanzice Bamia, první v Plzni úspěšně odchovaný šimpanz v historii.

Až v září roku 2003 se pracovníci zoo i Plzeňáci dočkali odchovu šimpanzího mláděte – potomka staré holandské samice Zwart. Holčička obdržela jméno Bamia, (což koresponduje s první slabikou jména otce – Baska a má svahilský význam „plod ibišku“).

Pro plzeňskou zoologickou zahradu se stala mládětem roku 2003. Tehdy byl již tři roky v provozu nový přírodní výběh a poprvé přestala být chována prostá dvojice, ale vznikla celá tlupa šimpanzů, která měla v jednu dobu najednou i 8 členů.

Otec Bask oslavil 20. narozeniny v lednu 2013, maminka Bamie již nežije. Obě zbylé samičky v tlupě jsou její nevlastní sestry. Šimpanzi se v zoo dožívají věku 40 až 50 let.

Historie plzeňského chovu

V plzeňské zoo se první šimpanzí mládě narodilo legendárnímu páru Tondovi (ten přijel do Plzně v prosinci 1964 jako vůbec první šimpanz) a jeho čtvrté družce Korině v roce 1978. Sameček Alan bohužel uhynul ale na nevyléčitelnou nemoc v roce 1980. Od té doby se na mládě čekalo. Přesně na narozeniny Bamii, vždy 23. září, dostává skupina slavnostní mlsotu na přilepšenou, býval to v minulosti zejména puding nebo zvláštní dort. Představuje mimo jiné druh obohacení aktivit skupiny (tzv. enrichment), které pomáhá zvířatům v boji proti stereotypům a nudě.

autor: Zoo Plzeň
Spustit audio