Sinolog Tomáš Jirsák také o politice jednoho dítěte: Se třemi dětmi jsme v Číně působili zvláštně

23. říjen 2015

Sinologa Tomáše Jirsáka můžete znát z reportáží Českého rozhlasu a také z dokumentárního snímku Saši Dlouhého Je nám spolu dobře, který zaznamenává osud Čecha žijícího v čínském městě s neobvyklým názvem Statek čínsko-československého přátelství.

Když v 50. letech přivezli zemědělci z Československa jako důkaz přátelství mezi socialistickými státy traktory a jiné zemědělské stroje, vzniklo město Statek čínsko-československého přátelství. Právě tam se před několika lety přestěhoval sinolog Tomáš Jirsák, který na místní univerzitě učil češtinu.

„Byla to emocionální záležitost,“ komentuje svůj pobyt v Číně Tomáš Jirsák, který nejprve žil dlouhou dobu v Šanghaji. „Je to nádherné město, ale není to ta Čína, kterou jsem chtěl rodině ukázat,“ vysvětluje s tím, že byl rád, když jeho rodina poznala surovou, běžnou Čínu.

Roky života v Číně mu mnohé daly. „Poznal jsem běžný čínský život a spoustu Číňanů. A to znamenalo obrovské rozšíření obzorů,“ uznává a připomíná, že sami Číňané nemají na růžích ustláno. „Alespoň z našeho pohledu,“ připomíná.

Čtěte také

Tomáš Jirsák, sinolog

Čtěte také


Jak funguje politika jednoho dítěte v praxi?
„Podle místních zvyků se represe může měnit. Za další dítě dostanete pokutu, existuje riziko, že přijdete o práci, zvlášť když pracujete ve státní instituci,“ vyjmenovává Tomáš Jirsák a vzpomíná na sousedku, která skrývala své druhé těhotenství před sousedy: „Pak odjela do jiné provincie, kde porodila. Dítě nechala k výchově u známých.“

Jako příklad uvádí Tomáš Jirsák znečištěné životní prostředí a prašnost způsobenou pískem z pouště. „A jsou tu také společenské zvyklosti, které se nám můžou zdát omezující,“ dodává a v té souvislosti připomíná politiku jednoho dítěte, která se v Číně stále dodržuje, byť se některá pravidla podle jeho slov pomalu rozvolňují. „Se třemi dětmi jsme tam působili zvláštně a měl jsem z toho trapný pocit,“ uznává.

Zajímá vás víc? Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio