Šiška dostal za zmanipulování zakázky šestiletý trest, navíc má zaplatit 282 milionů

Bývalého náměstka ministra práce a sociálních věcí Vladimíra Šišku poslal soud za zmanipulování zakázky na výplatu sociálních dávek na šest let do vězení. Šiška se u soudu už zpovídal i kvůli jiným kauzám. Když byl ve funkci a skončil v roce 2012 ve vazbě, tehdejší ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09 rezignoval. Dnešní rozsudek zatím není pravomocný.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý náměstek ministra práce a sociálních věcí Vladimír Šiška (foto z ledna 2016)

Bývalý náměstek ministra práce a sociálních věcí Vladimír Šiška (foto z ledna 2016) | Foto: Veronika Hlaváčová | Zdroj: Český rozhlas

Vladimíra Šišku poslal dnes soud na šest let do vězení za zmanipulování zakázky ve prospěch firmy Fujitsu Technology. Druhému obžalovanému, bývalému řediteli odboru ministerstva vnitra Miroslavu Dudovi, uložil soud tříletou podmínku. Soud vyhověl návrhu státního zástupce.

Šiška navíc podle nepravomocného rozsudku musí zaplatit škodu ve výši 282 milionů korun a Duda jeden milion.

Šiška se podle soudu dopustil zneužití pravomoci, sjednání výhody a porušení pravidel při správě cizího majetku. Firmě Fujitsu Technology zadal v roce 2011 s vědomím Miroslava Dudy zakázku bez výběrového řízení namísto toho, aby dodavatele systému nechal vybrat v otevřené soutěži.

Údajně k tomu využil rámcovou smlouvu, kterou mělo s firmou od roku 2008 uzavřenou vnitro. Firmě Fujitsu tak Šiška údajně zajistil prospěch ve výši 217 milionů korun.

Soud zrušil osvobozující verdikt nad Šiškou a znalcem v kauze zakázek na kontrolu sociálních dávek

Číst článek

Vladimíra Šišku čeká ještě jeden soud. A to v kauze miliardové zakázky pro firmu IBM. Osvobozující rozsudek nad Šiškou a znalcem Vladimírem Smejkalem totiž nedávno zrušil vrchní soud.

ČRo, Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme