Skleněná optická nanopaměť na milion let

17. červenec 2013

Vědci z univerzity v britském Southamptonu vyvinuli nový typ optického disku, který má kapacitu 360 terabytů a trvanlivost delší než milion let. Je vyroben ze skla a informace do něj zapisuje femtosekundový laser.

Pro tak obrovskou hustotu informací nestačil běžný způsob zápisu dat do třírozměrného prostoru v hmotném médiu. Ve skleněném disku vznikla formálně pětirozměrná struktura, jakási symbolická pětirozměrná tabulka, v níž každý její prvek nese informaci. Kromě tří prostorových parametrů do skla vypalovaných nanostruktur přibyly ještě další dva a sice jejich velikost a orientace.

Vědci zatím pokusně do disku zapsali femtosekundovým laserem (tedy laserem, jehož pulsy trvají velmi krátce, pouze asi po dobu jedné tisicibilióntiny sekundy) a zpětně přečetli malý textový soubor. Jeho data se zapsala do formy teček ve třech vrstvách nad sebou, které jsou od sebe vzdáleny pouhých pět mikrometrů. Při působení laseru se v příslušných oblastech skleněného disku vytvořily nanostruktury, které při následném čtení disku specificky mění polarizaci světelných vln. Tato informace může být přečtena pomocí kombinace mikroskopu a polarizéru, který funguje podobně jako sluneční filtr.

Sklo pro výrobu disku vědci vytvořili roztavením křemene a zajistili, že vyrobený skleněný disk vydrží i teploty do tisíce stupňů Celsia a data v něm mají trvanlivost nejméně milion let. Tato trvanlivost je velmi důležitá pro dlouhodobé skladování základních informací a vědomostí lidstva. Dnes se totiž musejí důležité informace ve firmách kopírovat na nové pevné disky minimálně každých 10 let. Je dokonce možné, že tyto skleněné optické disky a informace na nich uložené přežijí i naši civilizaci.

Zdroj: Phys.Org

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio