Škody po bouřkách jdou do milionů. Kroupy a déšť dělají problémy i dál

Pondělní bouřky napáchaly škody za miliony korun. Vyplývá to z vyjádření oslovených pojišťoven. Na konečný účet za to, co kroupy, blesky a prudké deště způsobily, je však ještě brzy. Bouřky totiž na řadě míst škodily i dnes a podle meteorologů to tak může být až do pozdních večerních hodin.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé odstraňují následky silných bouřek. Snímek je z Libochovic na Litoměřicku

Lidé odstraňují následky silných bouřek. Snímek je z Libochovic na Litoměřicku | Foto: Daniela Pilařová

Bouřky a přívalové deště, které přišly včera a v noci na dnešek, postihly zejména jih, západ, střed a sever Čech. Ledové kroupy na některých místech vytvořily i desítky centimetrů vysokou vrstvu.

České pojišťovně klienti v souvislosti s počasím do dnešního odpoledne nahlásili víc než 360 škod za zhruba 18,5 milionu korun. Podle mluvčí pojišťovny Ivany Buriánkové hlásí nejvíc škod lidé ze Středočeského kraje, následuje Ústecký a Jihočeský kraj.

„Převažují škody na majetku občanů, v současnosti máme už ale nahlášeno i šest desítek poškozených automobilů,“ nastínila Buriánková.

Další velké pojišťovně – Allianz – se včera ozvalo jen sedm lidí, dnes už jich bylo přes 130. I Allianz očekává škody v milionech korun. „Ani tohle číslo však ještě zdaleka není konečné,“ uvedl mluvčí pojišťovny Václav Bálek.

I na tuto pojišťovnu se lidé obracejí kvůli autům poškozeným od krup. Kvůli „bradavicím na kapotě“ se podle Bálka zatím přihlásily asi tři desítky motoristů. „Kromě krupobití likvidátoři Allianz evidují také škody z lokálních povodní a záplav či z přepětí po úderech blesku,“ dodal Bálek.

Asi 250 škod zatím eviduje pojišťovna Kooperativa. Z toho jich je 50 na autech a 200 na jiném majetku.

„Celková výše škod, které způsobily bouřky a kroupy, přesáhla už v tuto chvíli osm milionů korun,“ řekl mluvčí Kooperativy Milan Káňa, podle nějž je nejvíce škod hlášených zejména z okolí Prahy.

Výstraha před bouřkami | Foto: Český rozhlas

V Milíně na Příbramsku měly kroupy velikost pingpongového míčku a podobně silné byly živly i na dalších místech.

Třeba v Libochovicích na Litoměřicku se podle tamní starostky Jany Holé některé průchody staly takřka řekami. „Informační centrum totálně vytopené, obchody, které tam jsou, vytopené. Těch škod bude určitě hrozně moc, v tuhle chvíli si nedovolím odhadnout jakoukoli sumu,“ uvedla Holá.

Počasí dělá problémy i dnes. V Královéhradeckém kraji vítr lámal stromy a kvůli přívalovým dešťům jsou vytopené i některé sklepy. Třeba ve Dvoře Králové se voda dostala do jedné z mateřských škol a jedné firmě zatopila sklad.

„Padaly tady i kroupy asi tak velikosti hrachových kuliček, někde je lidé musejí lopatami odklízet,“ přiblížil odpoledne reportér Josef Ženatý.

Meteorologové varují, že silné bouřky mohou dnes na řadě míst dělat problémy až do pozdních večerních hodin. Varování platí pro Jihomoravský kraj, Kraj Vysočina, Královéhradecký kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Středočeský kraj a Zlínský kraj.

ČRo, Tereza Chlubná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme