Škola nemá pokutovat rodiče za absence dětí ve škole, rozhodl britský soud

Rodiče v Británii, kteří uvolňují své děti ze školy mimo prázdniny, slaví velké vítězství. Vrchní soud dal totiž za pravdu otci, který odmítal zaplatit pokutu za to, že vzal dceru proti vůli školy na týden do Spojených států. Školačka přitom měla jinak výbornou docházku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Škola, učení, batoh, sešity, boty, tenisky

Škola, učení, batoh, sešity, boty, tenisky | Foto: Fotobanka Pixabay

Podle BBC udělily místní úřady ve Spojeném království během 12 měsíců 64 tisíc pokut rodičům za neomluvené absence, tedy zpravidla za výlety s dětmi během školního roku bez souhlasu vzdělávací instituce.

Jon Platt z ostrova Wight ale odmítl zaplatit pokutu 120 liber, když vzal svou dceru proti vůli školy na Floridu. Vrchní soud rozhodl, že není důvod k pokutě, protože Platt nezanedbává výchovu dítěte.

To si i přes tento výlet a další absence udrželo docházku nad 90 procent. Dosavadní pravidla a neoblomné školy nutí často rodiče předstírat zdravotní obtíže ratolestí. Britská vláda chce ve světle přelomového rozsudku stávající předpisy přezkoumat.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme