Škola pro autisty v Plzni má za sebou rekonstrukci za desítky milionů korun

10. leden 2018

Děti s poruchami autistického spektra nebo s mentálním postižením se vzdělávají v Odborné, základní a mateřské škole v Macháčkově ulici v Plzni-Skvrňanech. Objekt patří městu Plzeň, které zaplatilo náročnou rekonstrukci za zhruba 20 milionů korun.

V budově došlo k částečnému vybourání některých obvodových zdí, jejich znovupostavení, výstavbě nových spojovacích chodeb, výměně vnějších dveří a oken, vybudování nových rozvodů tepla a zateplení budovy. Díky tomu budou žáci v bezpečném prostředí, v teple a suchu.

„Je to úžasná změna. Už když přicházíme do práce, máme radost, jak je budova krásná a hezky barevná. Co se týká bezpečnosti, jsem ráda, že máme nová okna. Dříve tady byla nevyhovující okna, skrze která foukalo, a která jsme z bezpečnostních důvodů nemohli ani moc otevírat,“ řekla učitelka Loricová Eva.

Od školky až po střední školu

Školu navštěvuje zhruba 110 žáků. „Naše škola je hodně cílená na autisty. Co považujeme za velkou výhodu je to, že ve třech budovách, ve kterých se nacházíme je mateřská a základní škola, odborné učiliště a dvouletá praktická škola, tudíž střední škola,“ popsala ředitelka školy Milena Peteříková.

Děti tedy mohou projít od mateřské školy, která má kapacitu asi 20 dětí, až po střední školu. Škola nabízí studium oboru zahradník, kam momentálně chodí sedm studentů. Dalších až 30 dětí pokračuje po základní škole ve studiu na dvouleté praktické škole se závěrečnými zkouškami, kde se učí vaření, domácím pracím, sebeobsluze či práci s počítačem.

Ve škole pracuje 16 asistentů a tři desítky pedagogů.

autoři: mkl , jik
Spustit audio