Školáci z Hronova na Náchodsku si dopisují s dětmi z africké Malawi

Studená a teplá tekoucí voda nebo elektřina. Pro nás každodenní samozřejmost, pro mnoho milionů lidí neuskutečnitelný sen. Přesvědčují se o tom i školáci z Hronova na Náchodsku. Ne na vlastní oči, ale prostřednictvím dopisů, které si vyměňují s dětmi z afrického státu Malawi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

S International Humanity v Malawi aneb Vzpomínky na Afriku

S International Humanity v Malawi aneb Vzpomínky na Afriku | Foto: Jiřina Šmídová | Zdroj: Český rozhlas

„V dopisech je takový kontakt na Českou republiku – vysvětlení odkud děti jsou, jejich představení, popisují, kam chodí do školy nebo jaké mají koníčky. Někteří tam nechávají svou adresu pro budoucí kontakt,“ popisoval v červnu ředitel DDM Hronov Jaroslav Škop obsah dopisů, které školáci posílali do Afriky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Školáci z Hronova na Náchodsku si dopisují s dětmi z africké Malawi. Podrobnosti má Václav Plecháček

Sám ani v té chvíli nedoufal, že se někdy dočkají odpovědí. Jenže během letních prázdnin odletěla do Malawi mise lékařů International Humanity, kteří dopisy na místě předali a zpět přivezli odpovědi.

Školáci se po otevření dopisů vonících exotikou nejen procvičily v angličtině, ale také se dozvěděly, jak jejich vrstevníci žijí. A měli možnosti to i vidět - členkou mise byla totiž i kolegyně z Českého rozhlasu Jiřina Mužíková, která do Čech přivezla řadu fotek a videí.

„Děti chodí do školy třeba i několik kilometrů. Jdou bosy, pěšky, ale také bez snídaně. Jejich jediným denním jídlem je totiž kukuřičná kaše,“ popisuje Mužíková.

Možná i díky tomu si čeští školáci začnou víc vážit pro nás tak obyčejných věcí jako například výběru z mnoha druhů oblečení, splachujícího záchodu nebo obyčejné postele.

„Uvědomí si, jaký tady mají život a možnosti. Uvidí vlastně prakticky srovnání s tím takzvaným třetím světem,“ věří učitelka hronovské základní školy Ivana Soldánová.

V hronovské základní škole se tak chystají nejen odpovědět na desítky dopisů z Afriky, ale přemýšlí i nad tím, čím udělat dětem v Malawi radost. Možná si od teď na tisíce kilometrů vzdálené nové přátele české děti vzpomenou i při takových maličkostech jako je rozsvícení žárovky nebo otevírání ledničky. Nic takového totiž spousta afrických dětí nikdy nezažije.

Václav Plecháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme