Školky musí od rodičů předškoláků požadovat omluvenky. Ve Velké Bystřici používají elektronické

5. září 2017

Mateřské školy budou od rodičů nově požadovat omluvenky s vysvětlením, proč jejich dítě chybělo. Upravuje to novela školského zákona, podle které je poslední rok v mateřince pro děti povinný. Ve Velké Bystřici na Olomoucku ale papírové omluvenky požadovat nebudou. S povinností se vypořádali po svém.

Mateřská škola ve Velké Bystřici funguje kvůli opravám provizorně v kulturním domě. Zdejší foyer se proměnilo v šatny, sál je rozdělený na třídy. „Největší novinka letošního roku je povinnost předškolního vzdělávání, kterou nám stanovuje novela školského zákona,“ říká ředitelka Lucie Pazderová.

Kvůli změně zákona musela mateřská škola upravit i školní řád. „Rodiče předškoláků jsou povinni zajistit, aby jejich dítě do mateřské školy docházelo pravidelně,“ předčítá ředitelka z dokumentu a dodává: „Další novinkou je písemné doložení důvodu nepřítomnosti.“ Papírové omluvenky ale po rodičích vymáhat nebudou: „My máme na nově zřízených webových stránkách odkaz, kde je možné omluvenku vyplnit elektronicky.“

Školku ve Velké Bystřici bude od září navštěvovat 46 předškoláků. Mezi nimi i syn Jany Martiníkové. Ta v omluvenkách nevidí problém. „Je to jenom o zvyku,“ myslí si. Náročnější je podle paní Jany příprava dětí na vstup do školy: „Tam je těch povinností tolik, že omluvenky jsou ve srovnání s tím marginální záležitost.“

Ministerstvo školství Českému rozhlasu emailem potvrdilo, že způsob omlouvání nepřítomnosti dětí si může každá školka stanovit sama.

autor: mot
Spustit audio