Školní biopark dokázal víc, než profesionální zoo. Odchovali tu dvě mláďata pásovce

1. prosinec 2016

Přirozený odchov pásovce je kumšt. Odchovat hned dvě mláďat naráz je nevídané. Přesto se povedlo bioparku teplického gymnázia. Unikátní školní zoologicko-botanická zahrada je na svůj úspěch právem hrdá.

„Nevím o tom, že by se to povedlo někomu jinému,“ říká chovatel a majitel pásovců Jiří Bartůněk. „Dlouho jsme si mysleli, že je samice březí, ale ukázalo se, že jsme si březí samici popletli s tlustým samcem,“ říká s úsměvem. Narození dvou mláďat ale přesto zachytil včas.

„Oddělili jsme samce, samice se uklidnila, pod trubkou u topení si vytvořila jakési hnízdo a věnovala se mláďatům,“ říká chovatel, který si o rady volal odborníkům do velkých zahrad. Teď volají oni jemu. Chtějí vědět, jak a čím krmí, že jsou jeho pásovci tak spokojení, že se úspěšně množí. „Ona rodila už jednou,“ ukazuje Bartůněk na samici, která leží na zádech a kojí. „Tehdy to ale mládě nepřežilo.“

Malý pásovec

Tentokrát to vyšlo. Dvě mláďata jsou ale na jednu mámu asi příliš. „Jedno jsem musel odstavit a dát ho na umělou výživu. Bylo to pro ni příliš vysilující,“ říká chovatel a bere do ruky malého pásovce, který zůstal u mámy. Až doroste, půjde do Plzně. Zájem má tamní zoo.

„Chovný pár pásovců stojí padesát tisíc,“ vysvětluje, proč není chov pásovců úplně všední záležitost. „Bývají skrytí někde v zázemí nebo se choulí v norách. Ti naši jsou neuvěřitelně kontaktní. Ne ochočení, ale kontaktní. Jsou zvyklí na pohyb lidí kolem a nevadí jim to. Takže tu máte jedinečnou šanci pozorovat, jak skutečně žijí,“ vysvětluje Bartůněk.

Biopark teplického gymnázia je otevřen i veřejnosti. Na exkurze sem chodí školy a školky. Prohlídka je možná i během konání pravidelné chovatelské burzy nebo po telefonické domluvě. A pásovec rozhodně není to jediné, co tu uvidíte!

Spustit audio