Školské odbory vyhlásily stávkovou pohotovost: Chceme zvýšit platy o 15 procent

5. září 2017

Školské odbory vyhlásily stávkovou pohotovost. Vadí jim, že vláda odkládá rozhodnutí o zvýšení platů učitelů a dalších pracovníků ve školství. Řekl to šéf školských odborů František Dobšík. Členové kabinetu se v pondělí shodli na tom, že chtějí učitelům přidat. Nedohodli se ale, od kdy jim přidají a kolik. Učitelé se proto začnou připravovat na stávku.

„Obávali jsme se, že se vláda nebude schopná dohodnout a nastolit slíbené priority. Nemůžeme tomu přihlížet. Vstupujeme do stávkové pohotovosti,“ řekl předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství (ČMOS) František Dobšík.

Odboráři trvají na zvýšení platů učitelů o 15 procent a platů nepedagogických pracovníků o deset procent, a to od listopadu. Dohromady požadují 13 miliard korun navíc.

„Stávková pohotovost pro nás znamená, že budeme dál vyjednávat. Nejsou to zavřené dveře, je to zdvižený prst," doplnila místopředsedkyně ČMOS Markéta Seidlová.

Jejich kroky podporují i ostatní svazy. Podle předáka Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josefa Středuly se během následujících 24 hodin rozhodnou, zda se ke stávkové pohotovosti připojí.

Jednání o zvýšení platů jsou součástí debat o tvorbě státního rozpočtu na příští rok. Ministr financí Ivan Pilný (ANO) v návrhu rozpočtu na příští rok vyčlenil na růst platů v celém veřejném sektoru 12 miliard korun, což na uspokojení požadavků na vyšší platy nestačí.

Akademický sněm Akademie věd ČR, Josef Středula

„Já se domnívám, že peníze jsou a jsme schopni je najít,“ řekl v reakci na vyhlášení stávkové pohotovosti ve vysílání České televize ministr školství Stanislav Štech za ČSSD. „S kolegy z odborů jsem v kontaktu, znám jejich argumenty, které jsou neprůstřelné,“ dodal.

„Věcně jsme s deklarovanými požadavky odborů ve shodě, to říkáme opakovaně. Stávkovou pohotovost považuje pan ministr i další členové vedení MŠMT za logický důsledek, protože nenaplnění slibů, které opakovaně dostávají učitelé a další pracovníci v oblasti školství, vedou pochopitelně k frustraci i ostřejším reakcím,“ řekla pro Radiožurnál mluvčí resortu Jarmila Balážová s tím, že se ministr chce sám s odbory sejít, jakmile mu to zdravotní stav dovolí.

Klid a dialog

Zvyšovat již schválený 50miliardový schodek rozpočtu žádná z koaličních stran nechce. Odboráře vyzvaly ke klidu a dialogu. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) by se o platech mělo rozhodnout do konce září.

Koaliční strany se nejdřív chtějí dohodnout na tom, odkud peníze pro učitele vezmou, a poté se chystají rozhodnout o míře zvýšení platů. Další peníze by na ně zřejmě mohly jít z nevyčerpaných rezerv ministerstev a také z peněz, které do rozpočtu proudí díky úspěšnému vývoji ekonomiky.

Strany se ale liší v názoru na to, zda mají učitelé dostat přidáno už od listopadu, nebo až od začátku příštího roku.

Nízké platy učitelů kritizují odborníci dlouhodobě. Odbory chtějí docílit zvýšení platů v regionálním školství do roku 2020 na 130 procent průměrné mzdy v Česku, která v letošním druhém čtvrtletí činila 29 346 korun.

Výběr největších protestů ve školství
autor: aku | zdroj: ČTK
Spustit audio