Skotské Radio Northsound 2 od dubna ukončilo vysílání na střední vlně

9. duben 2018

Podíl poslechu digitálního rádia ve Velké Británii roste, šíření signálu v původním kmitočtovém rozsahu se již nestalo nerentabilním.

Skotské Radio Northsound 2, které patří v daném regionu do kategorie nejoblíbenějších rozhlasových stanic, ukončilo 2. dubna vysílání v pásmu středních vln. Od začátku tohoto měsíce je tak možné program naladit pouze v pásmu VKV, ale zejména díky digitálnímu rádiu DAB+. Radio Northsound 2 využívalo středovlnný vysílač s frekvencí 1032 kHz umístěný v Aberdeenu. Pro poslech on-line je možné navštívit například web Surfmusic.de.

Jak uvedla na webu BBC, Radio Northsound 2 figurovalo pouze na samostatné frekvenci, později se ale začalo o vysílací čas dělit s dalšími stanicemi skupiny Bauer Media, do níž patří. Díky DAB+ může program nabídnout například regionální odpojování, tipy na výlety, případně reklamu. Jaký je důvod pro ukončení distribuce vysílání v pásmu středních vln? Odpověď je jednoduchá a zcela očekávaná: „Digitální poslech v tuto chvíli představuje téměř 50 % veškeré konzumace rozhlasového vysílání a rychle roste.“ Jedním z důvodu pro ukončení AM distribuce byla i skutečnost, že vysílač, z něhož Radio Northsound 2 fungovalo, nepatřilo Bauer Media, což zvyšovalo náklady na jeho provoz.

autor: lukpo
Spustit audio