Skupina G20 se bez vůdčí role USA nedokáže shodnout

21. březen 2017

Německá stanice Deutsche Welle se v komentáři na svých stránkách vrací ke schůzce ministrů financí a guvernérů centrálních bank skupiny G20 v Baden-Badenu. Delegáti se neshodli na společném prohlášení o volném obchodu. To podle autora článku dokládá, jak těžké je dosáhnout mezinárodních dohod bez vůdčí role Spojených států.

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble podle serveru takový výsledek neočekával. Na začátku schůzky ministrů financí skupiny G20 byl přesvědčen, že se se Spojenými státy dohodne. Důraz na podporu volného obchodu a odmítnutí protekcionismu se mělo objevit v závěrečné deklaraci, jak bývá na podobných setkáních zvykem. Jenže ministrovi Schäublemu se nepodařilo dojednat kompromis s americkým protějškem Stevenem Mnuchinem. Shodli se jen na prohlášení, že se budou snažit posílit příspěvek obchodu svým ekonomikám. Toto prohlášení autor komentáře na stránkách Deutsche Welle označuje za slabé a za pouhou frázi.

V Baden -Badenu dal podle něj nový tým Bílého domu najevo, jak rozumí pojmu byznys. Na schůzce s kancléřkou Angelou Merkelovou prezident Trump řekl, že vyjednavači Německa odvedli mnohem lepší výkon, než vyjednavačí Spojených států. A dodal, že Američané v tom musí být úspěšnější. Na Baden Badenu Německo pocítilo, co to znamená. Americkou blokádu nedokázal prolomit ani zkušený politický stratég Wolgang Schäuble.

Ve stínu hádek

Označit schůzku ministrů financí G20 za nepodařenou by ale podle komentáře Deutsche Welle nebylo správné. Podobné schůzky mají většinou neformální charakter, dokumenty nejsou právně závazné, slouží spíš jako východisko pro další práci členských států. A i když v předchozích letech prohlášení G20 slibovala, že skupina podpoří volný obchod a sníží obchodní bariéry, trend protekcionismu byl už nějakou dobu patrný. Od roku 2008 Světová obchodní organizace napočítala přes dva tisíce opatření, která obchod omezují. Fakt, že státy skupiny G20 se podílejí na světovém obchodu osmdesáti procenty, dle autora komentáře dokládá, že své sliby neplní.

Hádka o obchodní politiku zastínila pozitivní věci, které G20 představila, míní komentátor Deutsche Welle. Podařilo se pokročit v oblasti transparentnosti daní a zdanění velkých mezinárodních korporací. Na tom se Američané podíleli. A pak je tu nový Schäubleho plán pro Afriku. Větší zajištění bezpečnosti pro soukromé investory, které by zmírnilo jejich obavy z projektů na africkém kontinentě. Také v tomto bodě se dospělo ke shodě, i když jde o velkou změnu. Na konci schůzky G20 se na to přitom nikdo neptal. Všichni se ptali, zda nespějeme k obchodní válce.

Fotografie ze schůzky ministrů zahraničních věcí zemí skupiny G20 v německém Bonnu

Hrozba pro americkou národní bezpečnost

Tuto obavu nelze pominout, upozorňuje komentátor. Důvod vidí v silných vyjádřeních, jaká v Baden-Badenu zazněla. Obchodní poradce Donalda Trumpa tam označil deficit německého obchodu, tedy příliš exportu a málo importu, za hrozbu pro americkou národní bezpečnost. Deutsche Welle však zároveň připomíná, že americká kritika Německa není ničím novým. Už dříve s ní vystoupili prezidenti George Bush a Barack Obama a kritika je pravidelně slyšet také z Bruselu. Německá odpověď je pokaždé stejná: To máme dělat horší výrobky, které si nikdo nekoupí?

Jak Deutsche Welle dále uvádí, Spojené státy zřejmě nepotěší zmínka o tom, že za obchodní politiku odpovídá Evropská unie. Když Washington uvalil poprvé cla na německý export, na reakci Berlína nemusel čekat dlouho. Ministryně hospodářství Brigitte Zypriesová zauvažovala o možnosti podat stížnost u Světové obchodní organizace. To by administrativu ve Washingtonu opravdu, jak se říká, nadzvedlo, píše komentátor a dodává, že Donalda Trumpa Světová obchodní organizace zajímá jen podle toho, jestli udělá něco pro něj. Už nějaký čas se americká vláda snaží Světovou obchodní organizaci obejít a rozhodovat o sankcích sama.

Prohlášení skupiny G20 o měnové politice ale podle mínění komentátora Deutsche Welle dává naději, že obchodní válka nastat nemusí. Je v něm odmítnutí manipulace s kurzy ve prospěch národních ekonomik. V tom je aspoň malý důvod k optimismu, píše Deutsche Welle. Komentátor uzavírá obavou, že příští summit G20, který se má konat začátkem července v Hamburku, bude mít na programu mnohem víc sporných otázek než nedávná schůzka ministrů financí a guvernérů centrálních bank.

autor: mam
Spustit audio