Skupina Ztohoven rozesílá části prezidentské standarty náhodně vybraným lidem

Kauza trenýrek na Hradě má další pokračování. Skupina Ztohoven zveřejnila projekt nazvaný Decentralizace moci. V jeho rámci avizuje, že rozesílá lidem části prezidentské standarty. Ta se při jejich předešlé akci „ztratila“. Informaci přinesl server Aktuálně.cz.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezidentská standarta na Pražském hradě

Prezidentská standarta na Pražském hradě | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Vracíme tu standartu lidem a každý kus je provázaný s bitcoinovou hodnotou, kterou předáváme spolu s těmi útržky náhodným lidem v různých městech České republiky,“ citoval server Aktuálně.cz mluvčího skupiny Petra Žílku.

Standartu Ztohoven rozstříhali na 1152 kousků. Souhrnná cena ústřižků je 35 tisíc korun, tedy soudem vyčíslená cena vlajky, hodnota jednotlivých dílů však není stejná. Pohybuje se od 5 do 1500 korun, což skupina odvozuje od pravidel distribuce bohatství ve společnosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Skupina Ztohoven v rámci svého projektu rozesílá kousky prezidentské standarty. O podrobnostech mluvil na Radiožurnálu redaktor Vojtěch Koval

Projekt se jmenuje Decentralizace moci. „Na všech různých úrovních politiky jsme svědky nezpochybnitelných, velmi intenzivních snah o větší a větší kontrolu státu nad našimi životy a nebezpečnou koncentraci moci v rukou nebezpečných individuí. My tady tím dáváme lidem najevo, že si myslíme, že by si měli vzít tu svoji moc zpátky,“ vysvětlil Žílka pro Český rozhlas.

Vůči akci umělců se na twitteru ostře vymezil hradní mluvčí Jiří Ovčáček. „Počin zlodějů ze Sto hoven (sic), kteří zničili standartu českých prezidentů, lze označit jen jedním slovem: prasárna,“ napsal mluvčí.

Obří červené trenýrky vyvěsili členové Ztohoven 19. září 2015 na protest proti politice prezidenta Zemana. Na střechu Hradu tehdy vylezli po lešení, převlečení byli za kominíky. Po činu zveřejnili prohlášení, ve kterém kritizovali prezidenta a to, jak se podle nich přiklání k diktátorským režimům a používá vulgarismy. Podle nich spodní prádlo představovalo „standartu muže, který se nestydí za nic“.
Zdroj: ČTK

Skupina se podle něj „definitivně postavila na roveň nacistům, kteří první zneuctili standartu prezidenta republiky“.

„Pochvalu si odporný čin jistě vyslouží od Pražské kavárny. Zajímavé bude sledovat reakce politiků, kteří dosud konání Sto hoven zlehčovali,“ doplnil Ovčáček.

Případem červených trenýrek se začne ve středu zabývat soud. Trojice umělců čelí obžalobě z výtržnictví, krádeže a poškozování cizí věci. Hrozí jim až tři roky vězení.

Zpravodajský web Českého rozhlasu oslovil Michala Pokorného, který je právním zástupcem skupiny v tomto sporu, zda má povědomí, jedná-li se skutečně o onen „zmizelý“ prapor. Pokorný reagoval, že nemá souhlas se k věci vyjadřovat ani prý nemá žádné informace.

„Ale ve středu se bude konat hlavní líčení, takže tam to nepochybně vyjde najevo,“ dodal.

Žílka pro Aktuálně.cz naznačil, že by mohlo jít o autentickou vlajku. „Vracíme to, co jsme z Hradu sundali, těm, kterým to patří – symbolicky samozřejmě. I spolu s tou hodnotou, o kterou se stát cítí být okraden, což dokládají obviněním z krádeže,“ uvedl Žílka.

Kauza hradní trenýrky a Ztohoven | Foto: Český rozhlas

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme