Škvarkové placky
Jeden z klenotů staročeské kuchyně.
Suroviny:
2 hrnky hladké mouky
200 ml mléka
1 vařená studená brambora
1 vejce
půl kostičky droždí
1 lžička cukru
sůl
šálek škvarků
kmín
Postup:
1. Z trochy mléka, lžičky cukru a droždí připravíme kvásek.
2. Do mísy dáme mouku, najemno na ni nastrouháme bramboru, přidáme půlku rozkvedlaného vejce, kvásek a zbylé mléko, osolíme. Zaděláme hladké těsto a dáme na 45 minut kynout.
3. Do těsta zapracujeme škvarky, vyválíme silnější plát, skleničkou nebo formičkou vykrájíme kulaté placky, naskládáme je na pečicí papír na plechu a necháme ještě 10-15 minut kynout.
4. Potřeme druhou půlkou rozkvedlaného vajíčka, pokmínujeme a dáme do středně vyhřáté trouby péct, pečeme do zlatova.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.