Škvarkové placky

Jeden z klenotů staročeské kuchyně.

Suroviny:
2 hrnky hladké mouky
200 ml mléka
1 vařená studená brambora
1 vejce
půl kostičky droždí
1 lžička cukru
sůl
šálek škvarků
kmín

Postup:

1. Z trochy mléka, lžičky cukru a droždí připravíme kvásek.

2. Do mísy dáme mouku, najemno na ni nastrouháme bramboru, přidáme půlku rozkvedlaného vejce, kvásek a zbylé mléko, osolíme. Zaděláme hladké těsto a dáme na 45 minut kynout.

3. Do těsta zapracujeme škvarky, vyválíme silnější plát, skleničkou nebo formičkou vykrájíme kulaté placky, naskládáme je na pečicí papír na plechu a necháme ještě 10-15 minut kynout.

4. Potřeme druhou půlkou rozkvedlaného vajíčka, pokmínujeme a dáme do středně vyhřáté trouby péct, pečeme do zlatova.