Skype Translator aneb když se Silicon Valley pro změnu snaží o něco užitečného

26. květen 2015

Je jasné, že každý v Silicon Valley nemůže být jako Elon Musk a plánovat komerční lety do vesmíru, ale zklamání z nízkých ambicí centra technologického světa občas dolehne na každého. „Nejlepší mozky mé generace se snaží přijít na to, jak lidi donutit klikat na reklamu, to stojí za prd,“ shrnul své pocity Jeff Hammerbacher, matematický génius a bývalý zaměstnanec Facebooku. Investor Peter Thiel, který spoluzaložil PayPal právě se zmíněným Elonem Muskem, byl o něco cyničtější, když prohlásil: „Chtěli jsme lítající auta a dostali jsme 140 znaků.“

Zapeklité problémy, jejichž vyřešení by přitom otevřelo bezpočet nových možností nebo spoustě lidí usnadnilo život, nemusí být vždy tak vzletné jako cesty na oběžnou dráhu. Každý, kdo si kdy pustil video na YouTube s automaticky generovanými titulky, ví, jak těžké je spolehlivě převádět řeč ze zvuku do textu. A každý, kdo kdy pracoval s Google Translate, moc dobře ví, že automatické překlady textu jsou na tom sice o poznání lépe, ale potenciál pro nedorozumění je u nich obrovský.

Microsoftem vlastněný Skype se ale přesto rozhodl skočit rovnýma nohama do obou těchto problémů zároveň. Skype Translator, jehož preview verze byla od prosince testována a nyní je přístupná širší veřejnosti, zatím podporuje angličtinu, španělštinu, italštinu a čínštinu. Má nabízet takřka simultánní překlad. Skype Translator nejprve přepíše, co říkáte, přeloží to do vybrané řeči a následně i pomocí hlasové syntézy přečte.

Klint Finley z časopisu Wired přirovnal umělou inteligenci stojící za Skype Translator k Babylónským rybkám ze Stopařova průvodce galaxií. Skype Translator se sám učí a postupně zlepšuje, podobně jako jeho starší bratr od Googlu. A to nejen z literatury dostupné on-line – jako právě Google Translate, ale aby se přiblížil hovorovějším polohám lidské řeči, jeho vývojáři čerpali i ze sociálních sítí.

Na poli hlasové on-line komunikace má v posledních letech Skype čím dál tím více konkurentů – například v podobě snah aplikací Line. Skype se musí snažit svou službu diferencovat, aby si uchoval dominantní pozici, které může mimo jiné děkovat za to, že jeho jméno stále platí za synonymum pro on-line telefonát. Ostatně Microsoft, který Skype vlastní, moc dobře ví, jaké to je, když vám ujede vlak. O to příjemnější je sledovat, že se snaží o něco opravdu užitečného – i když létající auta to stále nejsou.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.