Skypování s okamžitým překladem hovoru

30. květen 2014

Firma Microsoft, která vlastní internetový komunikátor Skype, oznámila, že ještě tento rok dá jeho uživatelům k dispozici beta verzi programu pro okamžitý překlad jejich hlasové komunikace.

Zprávu oznámil výkonný ředitel společnosti Microsoft Satya Nadella. Doplňkový překladatelský program bude určen nejdříve jen pro uživatele operačního systému Windows 8, pak budou zřejmě v budoucnosti následovat verze pro další operační systémy a platformy. Zatím však nebylo řečeno nic konkrétního o případné ceně tohoto produktu, ani jestli bude poskytován zdarma či nikoliv. Nebylo ani konkrétně řečeno, kterých jazyků se bude schopnost překladu týkat. V současné době aspoň jednou za měsíc využije program Skype kolem 300 milionů uživatelů z celého světa.

První zmínka o této technologii padla již před dvěma lety během jedné z prezentací Microsoftu v Číně. Tehdy Microsoft oficiálně oznámil dosažení velkého úspěchu při strojovém rozeznávání lidské řeči. Tento úspěch byl spojen s vlastní technologií Microsoftu, zvanou Deep Neural Networks. Technologie specifických neuronových sítí umožnila vývojářům pomocí napodobení činnosti lidského mozku „vytrénovat” mnohem lepší softwarové systémy na rozeznávání mluveného slova. Zbývající části technologie, tedy překlad textu a strojová syntéza hlasového projevu v jiné řeči, jsou již relativně méně složitými součástmi překladatelského problému.

Toto úterý oznámil viceprezident Skypu Gurdeep Pall, že výzkumníci firmy dospěli do finále více než deseti let práce na poli automatického překladu, strojového učení a rozeznávání řeči. Microsoft koupil Skype v květnu 2011. Komunikátor Skype má však poměrně značnou konkurenci ve formě jiných podobných služeb jako jsou například Google Hangout, Apple Facetime, Blackberry BBM a mnohé další. Existence překladače spolupracujícího se Skype bude mít patrně pozitivní aplikace v oblasti vzdělávání a turismu, ale tento fakt také napomůže k větší integraci Skypu do prostředí sociálních sítí, zejména do vlastní sociální sítě Microsoftu Yammer, která je určena pro korporátní prostředí.

Zdroje: Microsoft, BBC, Wired, PC World, Technet Microsoft blog, Deep Neural Networks

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio