Slávka Matoušová: Pod ochranou sv. Prokopa

18. září 2012
Vstupte!

Svatý Prokop je bezesporu naším nejsvéráznějším světcem. Jako jediný nepochází z urozeného rodu a nezemřel nepřirozenou smrtí. Legendy navíc vypráví, že své svatořečení popohnal u papeže s holí v ruce. Ovšem v pořadu Vstupte! se objeví především jako ten, kdo založil Sázavský klášter.

Jaké příběhy provází stavební dějiny Sázavského kláštera? Jací lidé zde žili? Nejen o tom bude v pořadu Vstupte! hovořit kastelánka kláštera Slávka Matoušová.

Slávka Matoušová v 80. letech vystudovala Pedagogickou fakultu Karlovy univerzity, kde se zaměřila na speciální pedagogiku se specializací na zrakově postižené. Po studiu začala pracovat jako vychovatelka na škole pro nevidomé a děti s kombinovanými vadami a poradenská pracovnice. Současně už během studií začala provázet na různých památkách. Působila v Náchodě, na Jemništi, ale osudným se jí stal klášter v Sázavě, kde provázela o víkendech i v letních měsících až do dubna 2003, kdy přijala místo zástupkyně kastelána. O rok později se stala na Sázavském klášteře kastelánkou.

Sázavský klášter v roce 2012
Rok 2012 bude v Sázavském klášteře naplněn řadou akcí pro děti i dospělé. Mnohé napoví následující rozhovor se Slávkou Matoušovou, která vás pozve také do okolí kláštera.

Slávka Matoušová ve studiu Leonarda
autor: Adriana Krobová
Spustit audio