Sledujte s námi dominanty zimní noční oblohy!

20. leden 2016

V každém ročním období nabízí obloha řadu zajímavých objektů k pozorování. A nemusíme mít zrovna dokonalý dalekohled nebo být ve hvězdárně. Sledovat můžeme třeba souhvězdí nebo s využitím malého dalekohledu – triedru i jasnější objekty.

Je ale dobré, když nám někdo z hvězdárny dá k pozorování toho nejzajímavějšího na noční obloze odborný komentář. Ten nám poskytl Jan Rozehnal z pražské hvězdárny Na Hvězdě.

„Touto dobou nabízí ranní obloha nevšední zážitek: můžeme spatřit téměř všechny planety naší sluneční soustavy na jedné obloze,“ uvedl astronom.

K vidění je jak Venuše, nejjasnější objekt na ranní obloze před východem slunce. Trochu více na jih můžeme sledovat o něco slabší Saturn, ještě dále Mars a nad jihozápadem Jupiter.

„Na pozorování páté z nám nejbližších planet, Merkuru, si budeme muset ještě chvíli počkat. První příležitostí bude ranní obloha 7. února, tou dobou bude ale Merkur nízko nad obzorem a obloha bude hodně jasná,“ vysvětlil Rozehnal.

Čtěte také

Pokud budeme chtít Merkur vidět bezpečně, budeme si muset počkat až do poloviny dubna, kdy bude na večerní obloze. Od čtvrté hodiny ranní budeme moci tyto všechny planety sledovat.

Kromě planet je na obloze k vidění i kometa C/2013 US10 (Catalina), jde o v současnosti nejjasnější kometu, která je v dosahu i malých dalekohledů.

„Nachází se v souhvězdí Velkého vozu, a pokud bude jasno, nad ránem uvidíme kometu hodně vysoko nad hlavou, což jsou v tomto období ideální podmínky,“ popsal hvězdář.

V malém dalekohledu se kometa bude jevit jako rozmazaná hvězda. „Pokud ale budeme mít kvalitní dalekohled se dvacetinásobným a vyšším zvětšením, uvidíme jednoznačně protáhlý tvar komety, docela podobný té nad Betlémem,“ slibuje Rozhenal.

Tradiční poutavou podívanou je dominanta noční oblohy, souhvězdí Orionu, kde pod jeho třemi v přímce postavenými hvězdami je „hvězdná porodnice“.

„Tam se ukrývá mlhovina označovaná jako Velká mlhovina v Orionu, nese také označení M42. Je to krásný objekt pro malé dalekohledy, za jasné noci v oblastech s nízkým světelným znečištěním ji lze vidět i pouhým okem jako mlhavý obláček. Pokud ji spatříte, tak vězte, že se jedná o nejbližší hvězdnou porodnici, kde z plynů, které mlhovinu tvoří, vznikají nové žhavé hvězdy.“

Jednu astronomickou zajímavost nabídne v květnu i denní obloha. Se speciálně upraveným dalekohledem pro sledování Slunce můžeme pozorovat přechod Merkuru přes sluneční disk.

„K tomu dochází přibližně jednou za 10 let, a my tuto možnost budeme mít 9. května v odpoledních hodinách. Při pohledu dalekohledem ovšem pozor: budeme sledovat Slunce, takže musí být dalekohled opatřený speciální fólií na pozorování slunce nebo filtry,“ vzkázal Jan Rozehnal.

autoři: Radka Matějíčková , oci
Spustit audio