Šlehačková bábovka s mákem
Recept na bábovku bez vážení nám poslala Ludmila Remová ze Slavičína. Patří mezi její oblíbené, bábovka prý nemá chybu!
Budete potřebovat:
3 vejce
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru krupice
1 smetana (může být i 12 %)
1 nastrouhaná čokoláda
1/2 hrnku oleje
1 hrnek mletého máku
lžička skořice
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
špetka soli
(přidat můžeme i trochu citrónové kůry)
Celý týden budeme v Apetýtu podle vašich receptů péct jeden z nejoblíbenějšího a nejlehčích moučníků vůbec - bábovky! Podělte se s ostatními o své zkušenosti a pošlete nám svůj oblíbený recept na apetyt@rozhlas.cz nebo poštou: Český rozhlas Brno-Apetýt, Beethovenova 4, 657 42 Brno.
Postup:
1. Bábovkovou formu vymažeme a vysypeme strouhankou.
2. Žloutky oddělíme od bílků a z bílků ušleháme sníh.
3. Všechny suroviny smícháme a sníh přidáme jako poslední.
4. Pečeme při 180 stupních asi 40 minut.
TIP: místo máku můžeme dát strouhaný kokos
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.