Sleva roční šalinkarty přijde některé na 214 korun

Lidé, kteří dostali od brněnského magistrátu dotaci na roční předplatní jízdenku, s ním musejí počítat při vyúčtování daní.

Dotaci za nákup roční předplatní jízdenky budou muset někteří obyvatelé Brna zahrnout do svého daňového přiznání.

Povinnost se týká těch, kteří si dokumenty podávají sami, ale v některých případech i zaměstnanců, kterým jinak daně vyřizuje zaměstnavatel. Radnice na povinnost při uzavírání smluv o dotaci neupozornila. O povinnosti tento příjem zdanit informoval brněnský deník Rovnost.

Podle Finančního úřadu pro Jihomoravský kraj je problém v tom, že částka není sleva, ale dotace. A tu je potřeba zdanit. Až budou lidé příští rok vyplňovat daňové přiznání za letošní rok, budou do něj muset vyplnit i částku 1425 korun jako ostatní příjem. Právě tolik totiž magistrát posílá těm, kdo splní podmínky.

Zatím sumu poslal asi čtrnácti tisícům lidí, další na převod čekají. Tuto částku musí ji přiznat každý, kdo si zpracovává daňové přiznání. Z dotace odvedou patnáctiprocentní daň, to je 214 korun. Jak potvrdili pracovníci brněnského finančního úřadu, povinnost se týká také zaměstnanců, kteří si sami zpracovávají daňové přiznání.

Největší části zaměstnavatelů roční zúčtování daně dělá zaměstnavatel. Pokud jejich jinak nezdaněné příjmy přesáhnou šest tisíc korun, musejí je přiznat. Takže jsou to třeba příjmy za pronájem pozemků nebo jiného majetku. A v takovém případě se pak daní celá částka.

Kdo by musel zaplatit 6 tisíc a 1 korunu, ten zaplatí na dani 900 korun. Znamená to zároveň, že někteří lidé najednou budou muset příští rok daňové přiznání podat. Pokud na to zapomenou, hrozí jim pokuta pět set korun a další sankce.

Město o této povinnosti podle náměstka brněnského primátora Martina Andera ze Strany zelených nevědělo. Povinnost platit daně je ale povinností lidí, konstatovali zástupci radnice. Obyvatele, kteří dotaci dostali, město informuje na webových stránkách a všem rozešle e-mail s upozorněním, pravděpodobně na začátku příštího roku před termínem podání daňového přiznání.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio