Sloní chlupy ochlazují

11. říjen 2012
Monitor

Zvířecí chlupy mají svého majitele především udržet v teple. Podle nové studie však existuje nejméně jedna výjimka, kterou chlupy naopak ochlazují.

Inženýři vědí, že nízká hustota povrchových chlupů přispívá ke ztrátě tepla. To samé naznačovalo i několik málo studií, které se tomuto tématu věnovaly u zvířat. Vědci z Princetonské univerzity se zaměřili na slony, jejichž kůži řídce porůstají dlouhé a poměrně tvrdé chlupy. Sloni jsou zároveň zvířata, která žijí v horkém prostředí a vzhledem ke své velikosti mají problém s odváděním přebytečného tělesného tepla. Termoregulaci u nich zajišťují prokrvené ušní boltce a odpařování vody pokožkou stejně jako „ochlazující“ chování, které zahrnuje mávání ušima, koupání a válení v bahně i vyhledávání stínu.

Nezanedbatelnou část tepla však zřejmě odvádějí chlupy. Vědci porovnávali výměnu tepla mezi prostředím a hladkou i chlupatou sloní pokožkou. Z výsledků jejich studie vyplývá, že nehledě na okolní podmínky chlupy zlepšují termoregulační schopnosti slonů o víc než 5 %. Za slabého větru, kdy se sloni nejvíce potřebují chladit, se toto číslo vyšplhá dokonce na 23 %. Není proto vyloučené, že sloní chlupy se během evoluce vyvinuly právě proto, aby obrovským chobotnatcům pomáhaly odvádět teplo.

Zdroj: Science Daily, PLoS ONE

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio