Slonicím ze Srí Lanky skončila měsíční karanténa

18. listopad 2012

Šestileté slonice Tamara a Janita se pomalu mohou začleňovat do sloního kolektivu. Skončila jim totiž měsíční karanténa, kterou nastoupily na začátku října. A přestože by se obě samice měly oficiálně představit až na začátku roku, někteří novináři už měli tu možnost je spatřit. Na místě byla i naše redaktorka Magdaléna Medková.

"Tak teďka vidíte tu Tamaru jak zívala, je to pro ní projev určité nervozity…"

Ačkoli si Janita a Tamara v pražské ZOO začínají pomalu zvykat, příchod novinářů je z jejich zajetého denního rytmu tak trochu vykolejil. Zatímco Janita celou dobu neklidně přešlapovala, Tamara svoji nervózitu projevovala dlouhým hlubokým zíváním.

"Ona je taková citlivá, sensibilní, že prostě reaguje na každou novinku tím, že otevře pusu jakože zývá," říká k povaze Tamary dlouholetý chovatel slonů Jiří Javůrek.

Dvě mladé slonice přicestovaly do pražské ZOO na začátku října jako dar srílanské vlády. Celé vyjednávání přitom začalo před dvěma lety, kdy už bylo jasné, že se v pražské ZOO začne stavět nový sloninec.

„V době, kdy už bylo na spadnutí, že začne stavba nového pavilonu pro slony, tak pořád ještě nebylo jasné, čím se ten prostor zaplní, protože my jsme měli jen tři jedince. Tehdy jsme si vzpomněli, že už před jednačtyřiceti lety, k výročí pražské zoo, jí darovala paní Bandaranaike dva slony. A já jsem před těmi dvěma lety napsal na Srí Lanku, jestli by nešlo ten dar zopakovat," vysvětluje ředitel pražské zoo Miroslav Bobek.

Srí Lanka souhlasila, a tak pražští chovatelé začali přemýšlet nad tím, jak slony připravit nejen na změnu teploty, ale i na jiné kulturní a společenské prostředí. V prvních dnech jim proto s adaptací pomáhali chovatelé ze Srí Lanky, na které byly slonice už dlouhou dobu zvyklé.

"Bez jejich přičinění by to pro nás bylo asi hodně složité. Je třeba si uvědomit, že tady ti dva sloni nejsou zoo sloni, ale jsou to zvířata, která pocházejí ze skupiny zhruba 60 jedinců. Sice na lidi jsou zvyklí ale jen do té míry, že se okolo nich pohybovali, chodili kolem nich. Oni vlastně žili v tom stádě, když to tak řeknu, jako ve stádě ovcí," doplňuje chovatel Jiří Javůrek.

Po měsíční karanténě, kdy si exotické slonice zvykly i na česká jablka, se je ZOO Praha rozhodla ukázat prvním návštěvníkům. A přestože nám chovatel Jiří Javůrek dlouho vysvětloval, která že to zívá a která jen tak přešlapuje, někteří z nás si to i po hodině nebyli schopni zapamatovat.

"Promiňte, ale ještě jednou… která že je která?"
„Tak vepředu je Janita a ta vzádu, nalevo, to je Tamara."

Návštěvníkům by se obě samice měly představit v příštím roce, a to ve zbrusu novém sloním pavilonu.

0:00
/
0:00
autor: Magdaléna Medková
Spustit audio