Slovensko chystá alternativu k uprchlickým kvótám. Detaily zatím tají

Slovenské předsednictví Evropské unie připravuje alternativní návrh k systému povinných kvót na přerozdělování uprchlíků. Slovenský premiér Robert Fico o tom informoval své kolegy na summitu lídrů unijních zemí v Bruselu. Detaily se Bratislava chystá zveřejnit po skočení zasedání.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Robert Fico v Evropském parlamentu představil slovenské předsednictví

Robert Fico v Evropském parlamentu představil slovenské předsednictví | Zdroj: Reuters

„Každá členská země EU má zájem projevovat solidaritu, má určitou míru zodpovědnosti, ale myslíme si, že solidarita se dá projevovat různými způsoby, ne jen tím, že vám někdo přikáže, že musíte někoho vzít na své území,“ myslí si slovenský premiér Robert Fico, podle kterého jsou kvóty politicky mrtvé. Právně ale dál platí.

Do konce září zatím po Evropě přemístily přes 5 tisíc uprchlíků, z toho na Česko připadlo 12 běženců. Jak by měl alternativní návrh na kvóty vypadat, premiér Fico neuvedl.

Fico: Země V4 odmítnou dohodu o brexitu, omezí-li možnost práce v Británii

Číst článek

Detaily by měly být známé v příštích dnech. Už příští týden by Slovensko chtělo představit první náčrt kompromisního návrhu na reformu azylového systému EU, na kterém podle Fica Bratislava spolupracuje s Evropskou komisí. Návrh by pak mohly členské země Evropské unie projednat na prosincovém summitu – tedy na závěr slovenského předsednictví.

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme