Slovenský operátor AVIS testuje progresivnější kódování HE-AAC, verze 2

20. říjen 2017

Tento audiokodek používá ve svém multiplexu ČRo DAB+ i Český rozhlas, a to u stanic Plus, Regina DAB Praha, Region, Ostrava, Brno, Plzeň, Junior a Retro.

Slovenský telekomunikační operátor AVIS přistoupil k další fázi testů v rámci svého digitálního rozhlasového multiplexu DAB+. Vybrané programy jsou nyní šířeny v modernějším a progresivnějším audiokodekem HE-AAC, verze 2 (doposud verze 1). Ta operátorovi umožňuje při nižším datovém toku dosáhnout uspokojivé zvukové kvality a opticky tak zvýšit prostor v multiplexu. Informace se objevila na facebookové stránce Digitálne radio DAB+ SK.

Nasazení kódeku HE-AAC, verze 2 proběhlo u stanic Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS). Jedná se konkrétně o Rádio Litera, Rádio Junior a Rádio Patria. První stanice je šířena s datovým tokem 48 kbps, druhá 56 kbps a třetí 64 kbps. Majo Straka, který na skutečnost prostřednictvím Facebooku upozornil, si všiml, že novinka byla nasazena u stanic, jež stavějí zejména na mluveném slově, takže právě zde by se měl audiokodek efektivně projevit. Komentář by měl být použitelný i při nižším datovém toku. Kódování HE-AAC, verze 2 používá i Český rozhlas u stanic Plus, Regina DAB Praha, Region, Ostrava, Brno, Plzeň, Junior a Retro.

autor: lukpo
Spustit audio