Slovenský operátor Towercom připravuje spuštění čtvrtého DAB+ vysílače

6. únor 2017

„Digitální rozhlasové vysílání vnímáme jako nástupnickou technologii obvyklého analogového vysílání,“ uvedla firma Towercom.

Slovenský telekomunikační operátor Towercom hodlá s digitálním rozhlasem DAB+ expandovat do další lokality. Firma o tom informovala při příležitosti oficiálního potvrzení spuštění vysílače Banské Bystrici. O kterou lokalitu ale konkrétně půjde, firma prozatím tají. Zsolt Nagy, technický ředitel Towercomu, pouze prozradil, že má jít o regionální vysílač, který bude spuštěn v krátké době. Kromě Banské Bystrici mohou zájemci naladit DAB+ od této společnosti také v Bratislavě a Košicích.

„Digitální rozhlasové vysílání vnímáme jako nástupnickou technologii obvyklého analogového vysílání, která kromě digitální kvality přinese i nový rozměr vysílání rozhlasových služeb. Na dostupnosti této služby neustále pracujeme,“ konstatoval Nagy. Nutno poopravit tvrzení digitální kvalita, které se v minulosti vžilo zejména v souvislosti s DVB-T vysíláním. Označení digitální kvalita je po technické stránce nesmysl. Kvalita vysílání bude taková, jakou si zaplatí daný vysílatel. Kvalita vysílání tedy může být na velmi vysoké úrovni, stejně jako může být na hranici poslouchatelnosti – zejména při nižších datových tocích.

autor: lukpo
Spustit audio