Slovinsko zavádí hybridní vysílání HbbTV, aplikace si můžete vyzkoušet i u nás

20. leden 2017

Vedle hybridního vysílání se zároveň Slovinsko začíná zajímat o zavedení placené pozemní televize. Zahájilo veřejnou konzultaci.

Veřejnoprávní televize RTV Slovenija nasadila minulý týden do ostrého provozu aplikace pro hybridní vysílání HbbTV. Využít je mohou i zájemci z České republiky a Slovenska za podmínky, že přijímají signál ze satelitní pozice 16 stupňů východně, družice Eutelsat 16A. Nutností je mít pochopitelně přijímač – televizor, případně set-top-box – s podporou standardu HbbTV. Nová služba slovinské veřejnoprávní televize se jmenuje RTV 4D.

Krok Slovinců ukazuje, že hybridní vysílání je perspektivní technologií, která rozšiřuje divákům komfort při sledování televize a přináší jim možnost získat řadu doplňkových služeb. Hybridní portál RTV 4D obsahuje rozšířeného programového průvodce nebo on-line videoarchiv. U nás tuto technologii již několik let využívá Česká televize, s privátních hráčů pak Prima nebo Nova. Na nasazení aplikací do komerčního provozu se chystají i privátní hráči Barrandov Televizní Studio (stanice Barrandov) a Šlágr TV.

Vedle hybridního vysílání se zároveň Slovinsko začíná zajímat o zavedení placené pozemní televize. Tamní regulátor AKOS zahájil veřejnou konzultaci, která se možného šíření programů touto cestou týká. Otázky, na které by se mělo odpovědět, je například šíření kanálů ve standardu DVB-T2/HEVC, možnost rozvoje této platformy nebo samotná potřeba zavádění placeného vysílání v rámci pozemního vysílání DTT. Veřejné konzultace se mohou zúčastnit všichni, kteří mají k danému tématu co říci. Podrobnosti byly zveřejněny zde.

autor: lukpo
Spustit audio