Složitý tanec měsíčků Pluta

5. červen 2015

Jak se k trpasličí planetě Pluto blíží americká sonda New Horizons, vrcholí také zájem astronomické veřejnosti o ni. Mezi různými zajímavostmi Plutovy soustavy vyniká netypický a nepravidelný charakter drah jeho pěti měsíčků.

Především bychom z gravitačního hlediska neměli o Plutu mluvit jako o jednom tělese, ale jako o dvojité soustavě. Jeho největší měsíc Charon totiž obíhá jen ve vzdálenosti 19 500 kilometrů od Pluta, přičemž má co do velikosti asi polovinu jeho poloměru (600 oproti necelým 1200 kilometrů) a skoro 12% jeho hmotnosti. Gravitační centrum soustavy se proto nalézá mezi oběma planetami ve volném prostoru a výsledné gravitační pole soustavy má protáhlý a nesférický tvar, navíc časově proměnlivý, jak Charon a Pluto obíhají kolem společného centra. A toto netypické a proměnlivé gravitační pole má základní vliv na dráhy dalších čtyř zatím objevených drobných Plutových měsíčků, vlastně měsíčků dvojité soustavy Pluto-Charon. Jmenují se Nix, Hydra, Kerberos a Styx.

Chaos i rezonance v pohybu

Nejnovější pozorování Hubbleova kosmického dalekohledu navíc prokázala, že tři malé měsíčky - Nix, Hydra a Styx, jsou těsně gravitačně provázány a korelovány třítělesovou rezonancí, což je chrání před vzájemnými srážkami. Základní charakteristikou pohybu menších měsíčků je ovšem přibližná rezonance jejich oběžné doby s oběžnou dobou dvojice Pluto-Charon, která pro Styx, Nix, Kerberos a Hydru vystupuje v poměru oběžných dob s přibližnými hodnotami 1:3, 1:4, 1:5 a 1:6. Tato rezonance ovšem není dokonalá, skutečné oběžné doby měsíčků se od ideální rezonance o několik procent liší. Celá soustava pak nemůže být hodnocena jako zcela vyladěná či periodická, ale projevují se v ní jisté tendence k chaotickému chování. Nix a Hydra se navíc vyznačují nepravidelným tvarem a nestálou osou rotace, takže se jakoby na oběžné dráze kymácejí. Kerberos a Styx na tom mohou být podobně.

Sonda New Horizons už za 6 týdnů soustavou Plutových měsíčků proletí

Na rozhození vyladěných poměrů se mohou podílet jak dvojice Pluto a Charon, tak i malý měsíček Kerberos, který je velmi tmavý. Je složen z jiného materiálu a pravděpodobně má zcela jiný původ než ostatní měsíčky. Možná je zbytkem jiného tělesa, které si kdysi s Plutem srazilo, přičemž došlo k vytvoření ostatních světlejších měsíčků. Na základě analýzy dynamických poměrů v soustavě kolem Pluta astronomové Mark Showalter a Douglas Hamilton zveřejnili v časopise Nature některé závěry o tom, jak obecně vznikají planety a jejich měsíčky. Takto rezonančně založený systém podle všeho nemohl vzniknout náhodně a v minulosti byl patrně vyladěn přesněji, než něco do jeho “pohybové harmonie” zasáhlo.

Plutovy měsíce na detailním záběru z Hubbleova kosmického dalekohledu

Zdá se, že některé odpovědi ohledně vývoje soustavy těles kolem Pluta by mohla přinést právě sonda New Horizons, která už za 6 týdnů touto soustavou proletí a bude moci Pluto i jeho měsíčky zblízka pozorovat.

Zdroje: Nature, Wired, NASA, National Geographic, New York Times, Phys.Org, Popular Science, New Scientist, Space.com 1, Space.com 2, Space.com 3

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio