Slůně narozené v ostravské zoo prospívá, lidé ho ale zatím neuvidí

11. červenec 2017

Sloní skupina v ostravské zoo se rozrostla. Slonici Vishesh se narodilo v sobotu mládě. Je to už její třetí slůně, ale u předchozích dvou mláďat se vždy vyskytly problémy a nepodařilo se je odchovat. Tyto dva nezdary ale podle chovatelů měly pro mladou slonici velký význam. Z nezkušené samice se totiž stala pečlivá a starostlivá matka. Ošetřovatelé nicméně k dvojici zatím nikoho nepouštějí.

I paní Hanka s dětmi už by chtěla nové slůně vidět, jenže zatím to není možné. „Chtěli jsme slůňátko vidět, ale zatím to není možné,“ říká.

I paní Petru se synem zastavila červenobílá páska před vstupem do sloního pavilonu. „Ráno jsem odjela z Pardubic a maminka mi říkala, že se narodilo,“ dodává paní Petra.

Ostravskému slůněti snad všichni návštěvníci drží pěsti. „Snad to bude dobrý a dobře to dopadne. Ať se mu daří a ať je zdravé,“ říkají.

Ošetřovatelé zatím dopřávají samici a novému mláděti klid. „Chovatelé se snaží do toho odchovu co nejméně zasahovat, nijak s mládětem nemanipulují, takže samozřejmě v tuto chvíli ani nevíme, kolik váží, kolik měří. Snažíme se sloní samici s mládětem poskytnout maximální klid. Proto je i pavilon uzavřený veřejnosti a režim utlumený, aby samice neměla pocit nervozity a plně se mohla věnovat svému slůněti,“ vysvětluje mluvčí ostravské zoo Šárka Nováková.

Sloní sameček

Podle mluvčí zahrady vše zatím probíhá bez problémů. „Prospívá zatím velmi dobře, byť je samozřejmě předčasné hovořit, že je úspěšně odchováno. Slůně chodí po vnitřním výběhu a prozkoumává ten svět, ale nejvíce se samozřejmě zdržuje u své matky a v okolí struku. Velice často se přisává a pije mateřské mléko,“ dodává Nováková.

Ostravská zoologická zahrada zatím neupřesnila, kdy čerstvě narozené slůně lidem ukáže. Když se tu před šesti lety narodila samička Rashmi zoo poprvé překonalo půlmilionovou hranici návštěvníků.

Sloní sameček
autor: iha
Spustit audio