Sluneční dvojče

24. květen 2013

Vědci objevili hvězdu, která je složením a hmotností velmi podobná Slunci.

Slunce je pro naši Zemi nejbližší a životadárná hvězda, proto se jí dostává i náležité vědecké pozornosti. Mezi hvězdami ve vesmíru se řadí k lehce nadprůměrně velkým žhavým koulím. Stejně jako u všech ostatních hvězd, tvoří její složení hlavně vodík a helium, k nimž je přimícháno malé množství těžších prvků. Zatím ale není známo, do jaké míry je Slunce typickou hvězdou. Proto se astronomové vrhli do hledání jeho dvojčat, tedy stejně velkých hvězd s podobným chemickým složením.

Hvězdná chemie
Těžší prvky vmíchané do vodíkovo-héliového těsta jsou dědictvím po předchozích generacích hvězd. Díky nim tyto prvky vznikly a kupříkladu naše planeta je výsledkem vesmírné recyklace. Periodická tabulka raného vesmíru nic kromě vodíku a helia neznala. Ačkoli se těžší prvky ve hvězdách vyskytují jen jako malé příměsi, život a vývoj hvězdy ovlivňují. Nejvýznamnějším parametrem, který určuje, jak bude hvězda vypadat, je ovšem její hmotnost.

Družice CoRoT

Fotografie z budoucnosti
Sbírka dobře prozkoumaných a různě starých slunečních dvojčat by proto mohla sloužit jako fotoalbum Slunce v čase a zároveň by nám pomohla testovat předpovědi, jak se Slunce bude vyvíjet v budoucnosti. Například by vědce zajímala odpověď na otázku, jestli se nějakým způsobem vyvíjí rotační doba Slunce.

Dvojníci
Až do roku 1997 bylo známé jediné dvojče, pak jich ale začalo přibývat a v současnosti jich známe už přes dva tucty. Jen u jediné z těchto hvězd se ale podařilo určit rotační dobu. Změnu přinesl až nejnovější výzkum. Aby mohli astronomové dostatečně přesně určovat rotační doby hvězd, nestačily jim pozemské přístroje, proto využili měření družice CoRoT. Navíc si vědci přáli najít dvojče, které bude starší než Slunce.

Pátrání ve spektrech
Hledání začalo v databázi hvězd, kterou pořídila družice CoRoT. Ze seznamu 150 000 hvězd bylo vybráno 29 kandidátů. Tři z kandidátů, kteří vypadali nejslibněji, pak výzkumníci podrobili další analýze. Pozorovali je jedním z největších dalekohledů světa, přístrojem Subaru na Havaji, který má průměr 8,2 metru. Podrobnosti o teplotě, barvě, a také o stáří a složení se určují z hvězdných spekter. Světlo přicházející od hvězdy astronomové rozloží na různé barvy a získají křivku ukazující, kolik světla z hvězdy v jednotlivých barvách přilétá. Porovnání hvězdných spekter vyřadilo ze hry dva ze tří vybraných kandidátů, zato u třetího našli vytouženou podobnost.

Hvězda CoRoT Sol 1 je zhruba o dvě miliardy let starší než Slunce

Jako vejce vejci
Hvězda CoRoT Sol 1, která vyšla z hledání jako nejpodobnější, se nachází v souhvězdí Jednorožce, ovšem daleko za hranicí viditelnosti lidskýma očima. Ze všech známých dvojčat našeho Slunce je nejvzdálenější. Se Sluncem mají přibližně tutéž hmotnost i složení, liší se ovšem věkem, dvojče je zhruba o 2 miliardy let starší. Vědce ale překvapilo zjištění, že nově nalezené dvojče se více podobá ostatním známým dvojčatům našeho Slunce než Slunci samotnému. Slunce se zdá být ve výskytu určitých prvků podměrečné, tedy chemicky zvláštní. Další hledání a výzkum hvězd podobných Slunci pokračuje.

autor: Ludmila Divišová
Spustit audio