'Šmejdi' chtěli peníze hned po předváděcí akci. Musí zaplatit téměř 1,5 milionu korun

Česká obchodní inspekce letos udělila za porušení nového zákona o ochraně spotřebitele pokutu už dvěma firmám. Celkem by měly zaplatit téměř 1,5 milionu korun. Peníze za zboží vybírali prodejci po skončení předváděcí akce od lidí u nich doma. Zákon to ale od 1. února zakazuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předváděcí akce pro důchodce (ilustrační foto)

Předváděcí akce pro důchodce (ilustrační foto) | Foto: Český rozhlas

První pokutovanou společností letošního roku byla společnost Exen Trade. Inspektoři jí udělili rovnou dvě pokuty, a to 100 tisíc a poté 1,2 milionu korun.

Firma prodávala na předváděcích akcích parní čističe, čističe oken nebo třeba žehličky za skoro třicet tisíc korun.

"Prokázali jsme, že kontrolovaná společnost přijala celou částku za zboží. Dále bylo zjištěno úmyslné obcházení zákona, kdy na smlouvě bylo uvedené budoucí datum převzetí peněz," řekla ředitelka inspekce pro Ústecký a Liberecký kraj Renata Linhratová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česká obchodní inspekce v letošním roce udělila pokutu dvěma společnostem, které obcházely zákon o ochraně spotřebitele

Prodejci společnosti tak obcházeli zákon tím, že seniory vozili domů a tam od nich přebírali peníze. To právě novela zákona zakazuje.

Spotřebitel za zboží z předváděcí akce nesmí zaplatit jak na ní, tak ani během následujících sedm dní. Má tak více času na to, aby si svůj nákup rozmyslel.

Společnost Exen Trade se už před časem pokusil kontaktovat Český rozhlas, ale marně. Společnost nekomunikuje ani s obchodní inspekcí.

Další pokutovanou společností je Bio Natural Medical, která musí zaplatit 110 tisíc korun. Obě firmy obcházely nový zákon o ochraně spotřebitele, který zakazuje přijmout od spotřebitelů peníze hned po skončení předváděcí akce a sedm dní po ní.

Součástí novely je i mimosoudní řešení sporů. Podle údajů České obchodní inspekce o něj mají spotřebitelé velký zájem. Za půl roku se s prosbou o mimosoudní řešení sporů obrátilo na inspekci téměř 1400 lidí.

Další zpřísňování pravidel do budoucna nevyloučil ani ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). "Je to nekonečný boj. Pokud šmejdi najdou jiné metody, a to já nevylučuji, tak musíme přijít s novou novelou zákona. Je potřeba se tomu věnovat," potvrzuje Mládek.

Šmejdi - příklady soudních sporů | Foto: Český rozhlas

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme