Sněmovna schválila zelenou naftu pro živočišnou výrobu, lesníky a rybníkáře. Návrh posoudí Senát

Zemědělci s živočišnou výrobou by mohli znovu ušetřit na pohonných hmotách. Rozšíření vratky spotřební daně z nafty schválili poslanci. Od roku 2012 na ni měli nárok jen zemědělci v rostlinné výrobě. Nově by ji mohli uplatnit také zemědělci nebo plemenáři, kteří se zabývají například chovem skotu, prasat, drůbeže nebo ovcí, ale i chovatelé ryb a lesníci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krávy

Krávy | Foto: Aleš Spurný

Poslanci novelu přijali v podobě komplexního pozměňovacího návrhu, se kterým přišli ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) a poslanci Pavel Šrámek (ANO) a Petr Kudela (KDU-ČSL).

Podle nich má být vratka odstupňována podle intenzity chovu dobytka, takzvané dobytčí jednotky na hektar. Zemědělci v rostlinné výrobě by podle jejich návrhu nejprve dostávali zpět 40 procent daně a v živočišné výrobě 90 procent daně.

Tento princip by měl fungovat do konce června 2017, od 1. července 2017 se pak vratka bude odvíjet od intenzity chovu zvířat.

Potřebná podpora pro zemědělce

Nejméně by měly dostávat firmy bez živočišné výroby. Čím vyšší poměr živočišné výroby bude, tím vyšší bude i vratka daně. Šrámek návrh zdůvodnil tím, že vyšší produkce živočišných hnojiv získaných z krav a dalších hospodářských zvířat pomáhá úrodnosti půdy.

Podle Jurečky zemědělci podporu nutně potřebují – agrární sektor je prý v největší krizi od roku 1990.

Složitě kontrolovatelný systém

Od 1. ledna 2019 se pak vratky daně mají podle aktuálního návrhu sjednotit pro všechny činnosti v zemědělské výrobě na 4,38 Kč za litr. O vratku by mohli zemědělci žádat až šest měsíců zpětně.

Při projednávání v zemědělském výboru bylo proti většině pozměňovacích návrhů ministerstvo financí. Podle Petra Bendla (ODS) argumentovalo tím, že celý systém je byrokratický a složitě kontrolovatelný.

Bendl tvrdí, že návrh jen zvýhodní určitou část podnikatelů, preferoval by snížení daně pro všechny. Neúspěšně navrhoval předlohu zamítnout. Podle předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska je zelená nafta mimořádně administrativně náročná a otevírá dveře daňovým únikům.

ČTK, Tomáš Bystrý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme