Sněmovna zřídila vyšetřovací komisi k reorganizaci policie

K reorganizaci části policie zřídila Poslanecká sněmovna vyšetřovací komisi. Měla by se zabývat podezřeními, která souvisejí s postupem policejního prezidia, policistů z protimafiánského útvaru i státních zástupců z olomouckého vrchního státního zastupitelství.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky | Foto: Tomáš Adamec

Komise bude mít sedm členů. Každá sněmovní strana do ní vyšle jednoho svého zástupce. Členy komise zvolí poslanci zítra a volba předsedy bude v pátek ráno. Komise se pak bude moci dát do práce. Výsledky vyšetřování by měla předložit sněmovně do konce října.

O úkolu komise pochybovali zástupci hnutí ANO, například Bohuslav Chalupa. Podle něj by mělo smysl nejdříve vyslechnout zástupce ÚOOZ a olomouckého vrchního státního zastupitelství:

„Jestli vyšetřování k nějakému relevantnímu závěru – budu doufat. Ale vzhledem ke složení komise, která v podstatě nějakým způsobem kopíruje i situaci ve sněmovně – jsem skeptický. Doufám, že lidé v komisi budou pracovat v souladu se svým slibem poslance.“

Podle Romana Váni z ČSSD je ale třeba všechna obvinění vyvrátit: „Tak, jak se ty události děly a jak se naznačuje, že jsou závažné pro osud Policie České republiky, je třeba to vyšetřit. Co je pravda, co není pravda. Všechny souvislosti. Prostě nechat pochybnost nad fungováním policie, by bylo velmi špatné.“

ANO kvůli reorganizaci policie, která počítá s tím, že se na začátku srpna sloučí Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) a Útvar odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK), původně hrozilo výpovědí koaliční smlouvy.

Někteří policisté ÚOOZ tvrdí, že účelem plánu je poškodit činnost útvaru, který kvůli změnám opouští mimo jiné šéf Robert Šlachta.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme