Sníh v novoměstském zásobníku přežil jaro i léto. Na závody ho je pořád dostatek

29. září 2016
Zprávy z

Vysočina aréna má dostatek sněhu pro uspořádání závodů. Už loni totiž uložili tuny bílé hmoty do speciálního zásobníku, kde jeho část vydržela až dodnes. Odtála asi jedna třetina, zbytek postačí na pokrytí čtyřkilometrové trati pro biatlon nebo běh na lyžích. I přesto jsou správci areálu mírně nervózní.

Zásobník sněhu u Vysočina arény v Novém Městě má plochu o velikosti dvou fotbalových hřišť. Potřeba trati je asi 25 tisíc metrů krychlových. „Odhadem si myslíme, že tady je asi 30 tisíc kubíků. To by mělo pokrýt naše potřeby,“ řekl Českému rozhlas Karel Klapač, správce zasněžování.

Sám vzal lopatu a odkryl část dřevní štěpky, která obří hromady sněhu zakrývá. „Tady vidíme materiál, na kterém se bude lyžovat,“ řekl spokojeně. Část sněhu odtála, zhruba jedna třetina, i tak je množství dostatečné.

Jako když čekáte velkou návštěvu

Úplně klidný ale Karel Klapač není: „Jako když čekáte velkou návštěvu a nevíte, jestli máte dost uvařenýho jídla, ale myslíte si, že dost. Když tak ale každý dostane méně, tratě navezeme podle toho, co bude,“ usmívá se s tím, že snad začátkem prosince bude možné vyrobit čerstvý umělý sníh. Záleží ovšem na počasí.

Biatlonisté se do Vysočina arény v Novém Městě na Moravě sjedou v polovině prosince.

Zásobník sněhu, Nové Město na Moravě
autoři: mik , Michal Malý
Spustit audio