Sobotka a Zaorálek uctí pochodem v Paříži oběti teroristického útoku

Premiér Bohuslav Sobotka a ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek z ČSSD se zítra v Paříži zúčastní Pochodu za národní jednotu. Vyjádří tak úctu obětem teroristického útoku, který se odehrál v minulých dnech ve francouzské metropoli. Českému rozhlasu to potvrdil Sobotka. Svou účast na pochodu už oznámila řada evropských státníků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka | Foto: Filip Jandourek

Pochod za národní jednotu začíná v 15 hodin na Náměstí Republiky v centru Paříže. Jeho cílem je vzdát hold památce obětí teroristického útoku na redakci francouzského satirického týdeníku Charlie Hebdo a vyjádřit odhodlání bránit demokratické hodnoty.

„Nejde jen o to uctít památku lidí, kteří byli zavražděni. Ale je potřeba také vyjádřit odpor k fanatismu, k terorismu. A je potřeba podpořit hodnoty, na kterých stojí evropská civilizace. Jako je svoboda slova, jako je demokracie,“ řekl premiér Sobotka Českému rozhlasu.

Také podle Zaorálka je nedělní manifestace nejen příležitostí k uctění památky obětí a solidarity pozůstalým, zároveň ji vnímá jako možnost ukázat odhodlání bránit základní demokratický princip, kterým je svoboda slova. „Jde o jednu ze základních hodnot, na které stojí celá Evropa,“ zdůraznil.

Bohuslav Sobotka dodal, že s fanatismem a terorismem musí bojovat společně celá Evropa, a proto je důležité, aby v neděli na pochod do Paříže přijelo co nejvíc představitelů evropských zemí.

Organizátoři očekávají, že se akce zúčastní až několik stovek tisíc lidí. Svou účast už potvrdila řada čelních představitelů evropských zemí. Mezi nimi je například německá kancléřka Angela Merkelová, britský ministerský předseda David Cameron, nebo italský premiér Matteo Renzi.

bre, Denisa Šindlerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme