Sobotka: Po brexitu hrozí vlna separatismu, EU jí musí čelit

Po odchodu Británie z Evropské unie hrozí vytvoření vlny separatismu, kterému se musí společenství postavit. V rozhovoru, který dnes zveřejnil rakouský deník Der Standard, to uvedl český premiér Bohuslav Sobotka. Zdůraznil přitom, že EU považuje za pojistku proti opakování hrůz, k nimž došlo ve 20. století.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka | Foto: Filip Jandourek

„Obávám se, že Evropa prožije vlnu separatismu a nacionalismu. Musíme ale být připraveni postavit se mu čelem,“ řekl premiér. „Myslím, že máme celou řadu silných argumentů pro pokračování evropského projektu. Mezi jinými i proto, že EU je nejlepší pojistka proti tomu, aby se opakovaly hrůzy 20. století,“ doplnil.

„Evropa je i pro Čechy nejlepší garance stability a míru. Musí ale být akceschopnější, flexibilnější a méně byrokratická,“ řekl Sobotka.

Připomněl, že si přál setrvání Británie v unii. „V globalizovaném světě vznikají nová centra politického a hospodářského vlivu. Pokud si chce Evropa zachovat svůj význam, neměla by se začít štěpit a tím se sama oslabovat,“ řekl Sobotka. Podle něj ale přesto neznamená brexit konec světa ani konec EU.

Vláda schválila zřízení pracovní skupiny k brexitu

Číst článek

Premiér rovněž vyjádřil přesvědčení, že se unii dosud dařilo překonávat krize, jimž čelila. „Možná by za výkon nedostala vždy ty nejlepší známky, ale důležitý je výsledek,“ řekl.
„Mnoho rozhodnutí však bylo přijato bez zřetele na situaci v jednotlivých zemích. Tím se veřejné mínění často zbytečně obracelo proti EU,“ uvedl Sobotka.

Podle něj tak například v Česku přispěl evropský tlak na závazné kvóty pro rozdělování uprchlíků mezi členské země k posílení nacionalistů.

Brexit posílí roli Německa a Francie. Přijetí eura v Česku oddálí, shodují se ekonomové

Číst článek

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme