Sokolové v Kralupech znovuobjevili ztracené kroniky. Teď jsou na výstavě

23. červen 2018

Nejnovější výstava v Městském muzeu v Kralupech nad Vltavou se jmenuje „Sokolové republice“. Sokolové se na ní prezentují jako jeden z nejvýznamnějších spolků, který se na vzniku republiky podílel, bránil ji a tisíce členů za ni umíralo.

Sokol v Kralupech nad Vltavou je jednou z nejstarších sportovních a kulturních organizací ve městě. Ustavující schůze se uskutečnila už v červenci roku 1884. Jedním z nejdůležitějších exponátů výstavy jsou dvě sokolské kroniky.

„Ty kroniky jsou takový zázrak,“ říká spoluautorka výstavy Iveta Bendíková. „První kronika byla vedena přímo od počátku a ta druhá kronika na ni navazovala až do roku 1935.“ Kroniky byly dlouhou dobu považovány za ztracené. V jejich objevení už nikdo nedoufal.

V Kralupech se také dozvíte, jak to bylo se slavným sokolským pochodem nazvaným Lví silou. Najdete tady sokolské kroje i historické cvičební úbory. Nechybí ani dřevěné kužely, se kterými cvičili muži. „Byly celodřevěné a velice těžké. Cvičení s nimi bylo opravdu náročné,“ upozorňuje Iveta Bendíková.

S kralupskými sokoly se můžete potkat na Všesokolském sletu v Praze, který začíná v neděli 1. července. Reprezentovat je budou mladší žákyně se skladbou „V peřině“ a ženy a dorostenky se skladbou „Siluety“.

Na výstavě v Kralupech nad Vltavou si můžete zazpívat i sokolské pochody
Fotografie zachycuje cvičitelský sbor Sokola Kralupy v roce 1934
Historické sokolské náčiní vyžadovalo výbornou tělesnou kondici. Cvičení s podobnými kužely zachytil film Jana Kříženeckého už v roce 1898
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.